Fest-namte se: Bažant Pohoda 2013 (I.)

Django Django, foto Django Django Facebook.com Django Djangofoto: Django Django Facebook.com

Pohoda letos vytáhla opravdu velká esa. Jako jediný středoevropský festival zamluvila na trenčínské letiště nový projekt Thoma Yorkea Atoms For Peace, pozváním Nicka Cavea and the Bad Seeds se zařadila po bok velkých evropských festivalů jako je polský Open'er, maďarský Sziget nebo rakouské Frequency. Aby toho nebylo málo, na Pohodu v červenci zavítají i Smashing Pumpkins. Zatímco loni nabídla poměrně bohatou nabídku umělců z britské a irské scény, letos vedle headlinerů a řady zajímavých jmen z world music i elektroniky, což jsou žánry, které mají v Trenčíně každoročně své zastoupení, dostávají poměrně velký prostor i české a slovenské kapely. Namátkou připomínáme koncerty Zrní, Kyklos Galaktikos, Ink Midget či Panáčika. V prvním ze dvou dílů Fest-namte se vám představíme naše tipy na vystoupení, která byste si v červenci na Pohodě neměli nechat ujít.  

Bažant Pohoda, Trenčín (SK) - letisko, 11. - 13. 7. 13


Django Django

Čtveřice ze skotského Edinburghu patří k loňským debutantům, jejichž alba byla hojně oslavována britskou kritikou. V případě Django Django zcela oprávněně. Tato kapela se vymyká běžným žánrovým škatulkám a podobně jako třeba u Bombay Bicycle Club se od nich dočkáte psychedelických výletů, současné elektroniky i tanečních kousků charakteristických zejména kreativní rytmikou. Django Django mají ve svém instrumentáři různé věci od kokosů až po blíže neidentifikovatelnou černou krabici, kterou používají jako bubínek. Stejně jako jejich britští kolegové The Maccabees dovedou umně zacházet s harmoniemi. Skupina, již tvoří zpěvák a kytarista Vincent Neff, basák Jimmy Dixon, Tommy Grace, který má na starosti syntezátory, a bubeník a producent David Maclean, se zformovala na edinburghské umělecké škole. Nyní patří pod křídla labelu Because Music, který má ve své stáji například Metronomy nebo Justice (jejichž djský set na Pohodě také uslyšíme).


Ewert and the Two Dragons

Psali jsme o nich už před dvěma lety a také v loňském Fest-namte se ke Colours of Ostrava, kde vystupovali, a píšeme o nich znovu. Letos se můžeme odkázat i na jejich nedávné vystoupení v pražském klubu Chapeau Rouge. Estonští Ewert and the Two Dragons už v našich končinách nejsou žádnými nováčky a s oceněním z European Border Breaker Awards a dvěma řadovými deskami se představí i na letošní Pohodě. Se svým folkově říznutým indie rockem mají blízko k britským Dry The River, ale na rozdíl od nich míří od intimně laděného klubového folku spíše na větší pódia a s bohatou zvukovostí, chytlavou rytmikou a instrumentální brilantností pomalou začínají šlapat na paty stadionovým kapelám jako jsou Arcade Fire nebo Mumford and Sons.


Beware Of Darkness

A je tu také něco pro milovníky starého dobrého blues rocku a rock'n'rollu. Jestli jsou vaším šálkem kávy The Black Keys nebo Rival Sons a na koncertě chcete vidět živelné kytarové riffy a sebevědomého zpěváka, který nemusí tolik říkat, ale hlavně když to má ten správný drive, pak si nesmíte nechat ujít vystoupení kalifornských Beware Of Darkness. Kapela právě vydala debutové album Orthodox a loni jela americké turné s britskými The Wombats, což svědčí o určité žánrové otevřenosti. Letos míří Beware of Darkness do Evropy se Smashing Pumpkins, není tedy náhodou, že se obě tyto formace spolu objevují i na line-upu Pohody.


Kouyaté-Neerman

Francouzský mistr vibrafonu David Neerman a mistr balafonu z Mali Lansiné Kouyaté, to je dvojice, která dokazuje, že i instrumentální hudba má na festivalech své místo a nemusí jít zrovna o taneční elektroniku. Tradiční nástroj západní Afriky a jeho moderní obdoba v současném souznění vytvářejí hudbu, která pochází z improvizace a udivuje tím, jak jednoduchost může být poutavá. Lansiné Kouyaté má za sebou řadu zajímavých spoluprací, počínaje Joe Zawinulem, přes rappery z Positive Black Soul až k americké jazzové zpěvačce Dee Dee Bridgtewater. Duo Kouyaté-Neerman nahrálo dvě studiová alba, Kangaba a Skyscrapers & Deities.  


Ásgeir Trausti

Teprve jednadvacetiletý písničkář Ásgeir Trausti pochází z Islandu a vystudoval klasickou kytaru. Patří mezi další pozoruhodné objevy místní žánrově pestré scény, která dala světu Sigur Rós, Björk, ale poměrně nedávno také Of Monsters and Men, Sóley či minimalistu Ólafura Arnaldse. Ásgeirovo první album Dýrð í dauðaþögn nazpívané islandsky se stalo v jeho rodné zemi nejrychleji prodávaným debutem v historii. Album poté vyšlo i v anglické verzi v překladu amerického hudebníka Johna Granta. Stejně jako jeho slavná krajanka Björk patří nyní Ásgeir Trausti pod britský label One Little Indian.

Fest-namte se (II.): Mø, Karin Park, Maïa Vidal, O.Children, Youth Lagoon

Fest-view: rozhovor s Máriom (PR manažér) okolo Pohody

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.