Fest-namte se: Pohoda 2014 (I.)

Tame Impala Tame Impala

Pohoda 2014: Fest-namte se (1. díl) | Fest-namte se (2. díl)

Chválit každoročně Pohodu za skvělou dramaturgii a line-up, kde si vybere každý, kdo alespoň trochu sleduje dění ve světovém popu (včetně toho „alternativního“) by bylo jako nošení dříví do lesa. Letos na trenčínském letišti uvidíme a uslyšíme legendy jako Kraftwerk, Suede nebo Tricky, hvězdy jako Kelis, Goldfrapp nebo Azealia Banks. Fanoušci elektroniky se mohou těšit na britské Disclosure či na německé Moderat. Ze Skotska dorazí post-rockeři Mogwai, kterým jsme nedávno věnovali profilový článek a mohli bychom pokračovat třeba Johnem Parishem, Mount Kimbie a řadou dalších. Tradičně vám představujeme trochu podrobněji naše tipy a doporučení na kapely a umělce, kteří na letošní Pohodě zahrají.

Bažant Pohoda 2014, Trenčín - letiště, 10. - 12. 7. 14


Travis (www)

Na Travis se možná už tak trochu pozapomnělo, největší slávu si přece jen užívali kolem roku 2000 s deskami The Man Who a The Invisible Band, tak nezaškodí je vypíchnout jako kapelu, kterou byste si z těch „větších jmen“ letošní Pohody neměli nechat ujít. Na rozdíl od čím dál nudnějších Keane, vydala tato skotská čtveřice loni celkem úspěšné album, které je postaveno na pro tuto kapelu typickém kytarovém písničkářství a optimismu, který se odráží v jejich melodice. Na Travis je nejzajímavější to, že nikdy nijak výrazně nevybočili ze svého skladatelského rukopisu, ale vždycky dokázali přijít s deskou, která zněla aktuálně a svěže. Jejich písně se budou určitě ozývat i z publika, protože kromě skladeb z posledního alba Where You Stand, jistě dojde na hity jako Why Does It Always Rain Down On Me?, Sing nebo Flowers in the Window. S bohatým repertoárem ze sedmi studiových nahrávek v kapse a pověstí kapely, která vlastně vybudovala cestu pro Coldplay či právě Keane, ale jako jediná z této trojice si zachovala tvář i dobré písničky, mají Travis mnoho co nabídnout a jejich koncert bude docela určitě velkým zážitkem.


Tame Impala (www)

Dlouho platilo, že evropské či americké kapely rády mířily na turné do Austrálie: klokani, nejjedovatější hadi na světě, obřích pavouků, kam se člověk podívá a jiná zvěř, kdo by tam nechtěl koncertovat? Než začneme stereotypizovat protinožce, pojďme se raději těšit z toho, že tamní kapely jezdí konečně i k nám. O novém objevu z druhého konce světa, kapele Money For Rope, jsme psali v článku věnovaném Rock For People i Great Escape Festivalu, a uvidíte ji i na Pohodě. Stejně tak jako psychedelickou senzaci Tame Impala, jež zaujala už svým debutem Innespeaker a v roce 2012 se vytáhla i svou druhou deskou Lonerism. Houbičkových výletů je všude kolem v hudbě mnoho, ale málokdo je umí použít v kytarovém popu takovým způsobem, aby tím omámil celý svět. Naposledy tímto bavili MGMT, kterým nejpozději od jejich třetí desky už málokdo rozumí, Tame Impala baví stále. I vzhledem k tomu, že festivalové vystoupení na Pohodě bude jejich jediným letním dosud oznámeným koncertem ve střední Evropě, by bylo velkou chybou ho vynechat.


Deap Vally (www)

Kalifornské slečny vystupující pod názvem Deap Vally, zpěvačka a kytaristka Lindsey Troy a zpívající bubenice Julie Edwards, jsou tak trochu White Stripes kompletně v sukních. V loňském roce jim vyšlo album Sistrionix a jejich koncerty jsou známé svou energičností. Tyto holky mají za sebou výstupy na větších britských festivalech jako Latitude, Reading a Leeds nebo Glastonbury i menší „rodinná“ turné, na kterých doprovázely Mumford and Sons. Jejich hlavním výrazovým prostředkem je hlasitá kytara a ostrý zpěv, leckdy připomínající styl Roberta Planta.


Vložte kočku (www)

Ani cz/sk line-up Pohody by neměl zůstat přehlédnut, jako tip z něj vybíráme pražské trio Vložte kočku. Formace vycházející z undergroundu, která s vtipem i syrovostí textů míchá elektroniku, zkreslené elektrické housle, mathrock, rap a další výmysly současné hudby, je zárukou dobře stráveného festivalového času. Kdybychom se pokusili vyjmenovat všechny styly, které toto seskupení fúzuje a vkládá do sebe, vydalo by to na další odstavec. Je to zbytečné, protože „kočku“ je v první řadě potřeba „vložit“, ať už na kazetě nebo na chlupaté flashce. Jejich debutové album Táta získalo „pouze“ nominaci na žánrového Anděla, to druhé, co vyšlo loni na podzim pod názvem SEAT, ji v kategorii elektronická hudba již proměnilo. Vložte kočku figurovali i mezi vítězi letošních hudebních cen Vinyla, a to v kategorii album roku. Skupina skládá také hudbu pro film a divadlo, jejich soundtrackový debut doprovázel němý snímek Deník ztracené.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.