Fest-view: Beseda u Bigbítu 2016

Fest-view: Beseda u Bigbítu 2016

Jihomoravský festival Beseda u Bigbítu vypukne už přesně za dva týdny, v první srpnový víkend. Návštěvníci se mohou těšit na osvědčený formát – tedy na směs neotřelých jmen z české scény, doplněnou (především) o žánrově rozmanité kapely ze zemí visegrádské čtyřky. To vše proběhne během dvou dnů na 3 stagích v jedinečném prostředí topolového hájku v Tasově u Veselí nad Moravou.

Loni Beseda otevřela novou stage, letos se žádná podobná radikální novinka nechystá – tou největší změnou oproti minulým ročníkům je tak navázání spolupráce s talentovou soutěží Radia Wave Startér. Ta vznikla v roce 2008 s cílem objevovat a podporovat nadějná jména české scény, po restartu v roce 2013 získal pořad znovu relevanci a v současnosti „chrlí“ jedno nadějné jméno za druhým.

Letošní ročník Startéru bude v Tasově zastupovat hned pětice hudebníků: vítěz celé soutěže (a také vítěz 1Band2Play pořádané Full Moonem) Pandoo, elektronické duo Killiekrankie, francouzská dvojka usazená v Česku Overland Inn, garážový Frank Bigsby a „osmdesátkový“ projekt Atrey. „Kapely už jsme přes Startér objevovali i předtím. Třeba zrovna Atreye. To pro mě byla okamžitě návyková droga, i dcera se do toho zamilovala,“ říká v rozhovoru pro Radio Wave ředitel festivalu Tomáš Ševčík.

Nebudou to ale jen „startérovské“ kapely (i když bohaté zastoupení budou mít také účastníci předchozích ročníků soutěže), které se na festivalu objeví – mezi 40 vystupujícími se představí také zavedená špička české alternativy (všichni s čerstvými deskami) jako jsou Květy, Please the Trees, Kittchen nebo znovuobnovená Veena, která celý program v noci ze soboty na neděli uzavře na „céčku“ v šapitó.

Beseda se zkrátka snaží mapovat, co se na poli české alternativní scény děje. „Přijde mi, že česká scéna je čím dál lepší. Mám strašnou radost. Je to asi tím, že se dneska může jakákoli kapela prosadit skrze streamování. Bez toho, aby ji někdo musel extrémně pomáhat,“ říká Ševčík. Pořadatelé tak nebojují s problémem, jak program zaplnit, jako spíše s tím, koho budou muset nakonec z programu vyškrtnout. Situaci sice zlepšilo zavedení třetího „stanového“ pódia, další rozšíření už je ale kvůli velikosti festivalu nereálné.

Jaká jsou tedy vlastně kritéria výběru? „Bude to znít lakonicky, ale kapely se nám musí líbit. Musím v nich taky cítit nějakou budoucnost, zkrátka nějaký potenciál. Dost dobré muziky potkáváme na koncertech, objíždíme festivaly i komorní klubové koncerty, máme taky spoustu kamarádů-promotérů, kteří nám posílají tipy,“ vysvětluje dramaturg festivalu Pavel Uretšlégr. Program se obvykle začíná rýsovat už na podzim – ihned po skončení festivalu, kdy se dobrovolnický tým setkává na tradičních sezeních. Finální podoba se pak dolaďuje na přelomu roku.

Beseda ale není jen o českých, potažmo slovenských jménech. Na své si přijdou i milovníci exotičtější hudby ze zahraničí. Mezi největší taháky bude letos patřit americká písničkářka Shilpa Rey, která představí loňský oceňovaný debut Last Year's Savage, či dánští Blondage (dříve Rangleklods).

Vůbec nejpoutavějším a možná největším jménem v historii festivalu pak budou norští Jaga Jazzist – mnohočlenná kapela z kultovního labelu Ninja Tune. Nebyla to ale jednoznačná volba velkého headlinera pro relativně malý festival na jižní Moravě. „Byl jsem přehlasován,“ přiznává Uretšlégr, který je jedním ze 4 dramaturgů (dalšími jsou kurátor Zdeněk Neusar a v Kanadě žijící Kateřina Janotová). „Jagu jsem si trochu vynutil, využili jsme toho, že hrají ten stejný víkend v Polsku. Je to do jisté míry splněný sen a moje srdcová záležitost,“ vysvětluje Ševčík. Mezi Uretšlégrovy zahraniční favority pak patří hlavně jména z Visegrádu. „Těším se na polskou zpěvačku Cosovel, z Maďarska pak na Makrohang, které bylo možné vidět i letos na turné po Česku.“

V neposlední řadě festival zaujme také pestrým doprovodným programem, jakým je například Apollónova návštěva či tradiční soutěž písničkářů, která občas dokáže svým lehce bizarním pojetím zpříjemnit horká odpoledne a dodat sílu pro další zbytek dne. Pro mnohé (stálé) návštěvníky ale tím největším lákadlem přece jen zůstává samotná unikátní atmosféra uvolněného, přesto ambiciózního festivalu.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.