Vytisknout tuto stránku

Reakce z redakce 2016: Nejlepší slovenské desky

Reakce z redakce 2016: Nejlepší slovenské desky

Říkali jste si, kam se nám v našich výročních žebříčcích poděly desky slovenských kolegů? Nu, schovávali jsme si je na závěr do samostatného článku. A nyní vám je servírujeme. Deset alb, které nás zpoza druhé strany federální hranice zaujaly nejvíce. Hodně lidového étosu, ale také elektronika či moderní klasika. Dosposlouchejte a vězte, že naše reakce z redakce pro rok 2016 jsou tímto ukončeny.


Únor

Ivana Mer – Early Works (29. února)
Slovensko uchvátila nová žánrová vlna – folklórní moderna, chcete-li folklórní avantgarda. Vzít lidové motivy a přetavit je do aktualizované organické hmoty, která se nebojí samplování či kradmé elektroniky. Katarína Máliková i Ivana Mer touto cestou zpátky do budoucnosti překvapily. Mer je přitom oproti první jmenované méně mytologická a zamžená a více odvážná, fúzující a kosmopolitní. (tf)

Přečtěte si také: Bedekr 6/2016


Březen

Iva Bittová & Vladimír Godár – Slovenské spevy (18. března)
Transkripcie zozbieraných ľudových piesní Bélu Bartóka od Vladimíra Godára a v interpretácii Ivy Bittovej a Mucha Quartet ponúkajú náhľad do života našich predkov. Úprimná, neprikrášlená a aktualizovaná spoveď slovenského ľudu opäť ožíva. (dh)

 

Rozpor – Radikálna ľudskosť (30. března)
Do nášho výberu zaraďujeme aj kapelu, možno ani nie tak z hudobných pohnútok, ale za ich neustávajúci boj proti fašizmu, xenofóbii a ľudskej hlúposti. Navyše v originálnych a často trefných textoch nezabúdajú ani na humor a iróniu. (dh)


Květen

For You Katrina – Moon Allee (20. května)

Dekadentní fotograf a hudebník Jan Durina vydal v létě se svým Berlínem nasáklým projektem For You Katrina další makabrózní desku, nasáklou strašidelnými echy, kostelními varhanami a všudypřítomným tušením zla. Šestice skladeb se zarývá do morku kostí, vlévá do žil, usidluje v buněčných jádrech, její poslech skoro až bolí, a přesto je tak zakázaně krásný a neodolatelný. K tomu neobyčejná práce s temnou, zlověstnou atmosférou. Moon Allee je ta nejvzácnější černá perla. (hp)

Přečtěte si také: Bedekr 10/2016


Červen

I Am Planet – On The Way To Antarctica (9. června)
Moderní klasika bez moderních eletronických výdobytků. Klavírní kompozice, které patří do sálů i klubů. Patrik Korinok aka I am Planet je slovenským ztělesněním Ólafura Arnaldse, avšak mnohem více upevněný k tradicím komorní vážné hudby. Na své desce rozplétá výpravné, a přitom intimní romantické klavírní monology, které se třepetají v chladném větru smyčců a pohybují se mezi křehostí i napětím. Mikrokosmos i metafyzika v abstraktních tazích melancholických klapek. (tf)


Září

Katarzia – Agnostika (12. září)

Môj život je ako Ikea polička – sterilná a biela,“ zpívá Katarzia na svém novém albu a moc dobře ví, že nezpívá jen o sobě, ale o tisícovkách dalších bytostí na prahu třicítky. Nejběžnější životní témata, radosti a strasti vkládá do trefných metafor, vyjadřuje se trochu drze, trochu cynicky, hlavně ale otevřeně a upřímně. Je to písničkářský hlas, bez kterého si současnou slovenskou scénu nedovedu představit. A to navzdory tomu, že debutová Generácia Y byla ještě o stupeň lepší. (hp)

Přečtěte si také: Bedekr 17/2016

 

Longital – Divoko (26. září)
Divoko pre mňa zároveň znamená naplno, bez očakávaní, len tak, ako to prichádza,“ povedala po vydaní tohto albumu speváčka Šina, ktorá tvorí spolu s Danielom Salontayom a Mariánom Slávkom trio Longital. Vydajte sa na plavbu po divokých perejách neustále meniacej sa dynamiky, za ktorú by sa nehanbilo ani komorné kvarteto zo sveta vážnej hudby. (dh)

Přečtěte si také: Bedekr 19/2016


Říjen

Jamka – Inter Alia (15. října)
Jedna z nejlepších slovenských elektronických desek vzešla od krajanů. V Londýně usazené duo Jamka se po pěti letech přihlásilo s nahrávkou, na které servíruje dravé techno se štiplavým industriálním chladem. Analog a strojovost, zlověstně cirkulující siréna, občasné nánosy syntezátorů, zběsilé beaty střídající se s nenápadnými, avšak o to více podprahově znepokojivými intermezzy. Tam, kde mnozí tasí nadhled, klesá Jamka ještě více do hlubiny a hledá pudy a extatický tanec bez zábran. (tf)

Přečtěte si také: Echolokátor: Jamka – Derazor


Listopad

Katarína Máliková – Pustvopol (7. listopadu)
Nenápadne veľký debut, ktorý prečistil scénu od únavných indie piesní. Navrstvené vokály a príbeh o jednej zapadnutej dedinke približuje folklór mladej generácii. Takýchto nápadov odteraz čoraz viac. (dh)

Přečtěte si také: Bedekr 21/2016


Prosinec

Pospiš & Sillay – Balady (1. prosince)
Ďalšia pocta ľudovým piesňam, tento krát v podaní zohratej dvojice Róbert Pospiš a Martin Sillay. Ich vysnívaný dlhoročný projekt patril k tomu najsilnejšiemu, čo ponúkla v minulom roku slovenská scéna. Atmosféra jednotlivých piesní vytvára po vypočutí mnohovrstevný celok a v poslucháčovi zanecháva aj silné momenty. (dh)

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.