Seznamte se: Ed Sheeran

Ed Sheeran Ed Sheeran

Pokud někdo dosud dělil svět pop music na dvě části, měl by pomalu začít uvažovat nad tím, že tahle bipolarita dále není možná. Snad dříve platilo, že na jedné straně tu byly hvězdy typu Lady Gaga s velkým produkčním týmem za zády a na té druhé hipsterská sféra indie popu, kde se distribuovalo zásadně přes sociální média. Stále více hudebníků a kapel však rychle přechází z indie sféry do fáze popularity, protože jsou jednoduše schopní napsat chytlavý singl stejně tak jako profesionálové z továrny na hity (a často lépe). První příčka v žebříčku desek není možná v indie přístupu úplně košer, ale velká většina umělců by se za dosáhnutí podobného úspěchu jistě nezlobila. Může to znít jako klišé, ale k takové pozici vede tvrdá dřina a odhodlání. Dobrým příkladem tohoto tvrzení je britský objev loňského roku Ed Sheeran.

Tenhle kluk, který se narodil v anglickém Halifaxu, se loni vyhoupl na první místo britského albového žebříčku se svou debutovou studiovou deskou +. Nenápadný zrzek, napůl Angličan a napůl Ir, zabodoval zejména se singlem The A Team vyprávějícím příběh prostitutky závislé na drogách. Písničku inspirovala skutečná osoba, kterou Ed poznal, když pracoval v krizovém centru. Zmíněná skladba však zdaleka neodhaluje všechny schopnosti tohoto zpěváka, rappera, písničkáře, jenž ovládá celkem s přehledem beatbox a svou hudbu si produkuje sám. Jeho největší předností jsou živá vystoupení, při kterých nepotřebuje vůbec žádnou doprovodnou kapelu. Stačí mu chytrá mašinka, která zaznamená postupně všechny složky písně a Ed už se pak může věnovat zpěvu, rapu a kytaře.

Přestože má na starosti veškeré elementy hudby, které zastává na běžném koncertě několik lidí, vystupuje velmi sebevědomě a přirozeně. Pro něj charakteristický bleskurychlý rap, na němž je postavena kupříkladu celá písnička You Need Me I Don’t Need You, zvládá bravurně i naživo. Text skladby je mimochodem tak trochu o tom, že si její protagonista poradí i bez různých lidí z hudebního průmyslu, kteří by si na něm rádi vydělali nějakou tu libru.

Hudba je pro něj skutečně jeho život, což můžeme říct bez náznaku patetičnosti, baví ho podílet se na jejím procesu tvorby a interpretace naprosto se vším všudy. Jen díky svému talentu se stal úspěšný a s trochou náhody se začal kamarádit s různými herci a jinými celebritami. Některé z nich zahlédneme v jeho videoklipech, v nichž se samotný Sheeran objevuje většinou jen na chvilku.

První písně začal psát ve třinácti letech, dle jeho slov to tehdy ještě nebylo nic moc, ale už v šestnácti odjel do Londýna a začal vystupovat v místních klubech. Praxe z něj udělala vynikajícího performera a také si tím získal mnoho fanoušků. Díky jeho koncertní aktivitě, nahrání několika EP a do-it-yourself alb si jej všiml rapper Example a vzal ho s sebou na turné. Jeho fanouškem se stal také Elton John, který mu prý volá jednou do měsíce a dává mu své rady ohledně hudební kariéry.

Ed Sheeran má sice čtyři nominace na Brit Awards, za loňský rok prodal přes milion desek, ale pořád je jeho život velmi podobný tomu, jak vypadal před vydáním debutu. Během turné přespává na pohovce u různých hostitelů a soustředí se na to, aby hrál na co nejvíce místech. Za minulý rok odehrál přes 300 vystoupení a letos má naplánované koncerty až do konce roku, přičemž podzimní termíny v Británii jsou již nyní vyprodané.

Úspech na Brit Awards mu není úplně lhostejný, když svým fanouškům slibuje nové video jako motivaci za jejich hlas. Na druhou stranu ale klidně vyrazí vystupovat do ulic měst, kde ho nikdo nezná. Takto se jednou vydal do New Yorku, kde se náhodou potkal s hercem Jamiem Foxxem a dostal se do jeho rádiové show. Ed Sheeran je dobrodruh a skromný hudebník, jehož umění stojí za to vidět živě. Snad se brzy objeví i na některém z našich lokálních festivalů.  

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.