Seznamte se: Giles Corey

Giles Corey Giles Corey

V dnešním díle pravidelné rubriky Seznamte se si představíme sólovou tvorbu amerického muzikanta Dana Barretta vystupujícího pod jménem Giles Corey. Ten byl doposud známý jako člen shoegaze-metalového seskupení Have a Nice Life, se kterým se před třemi lety blýskl úspěšným debutem Deathconsciousness. Nyní se díky svému depresivnímu projektu plnému plíživé atmosféry temna dostává do popředí znovu.

Ačkoliv se jeho sólová tvorba od kapely v mnohém liší, jedna společná věc je patrná – Barrett se v obou zmíněných projektech vydává na nekonečnou cestu do světa beznaděje, strachu a utrpení. Stačí si jen poslechnout úvod skladby The Haunting Presence, kde za doprovodu hypnotického klavíru nahání svým protáhlým zpěvem pořádnou husí kůži. "Jedná se o skladbu, kterou jsem nahrával v obýváku na klavír, zatímco jsem měl na hlavě nasazený takový dvojitý pytel, který vám přivádí mírné halucinace," objasňuje Barrett pro web The Brown Noise a dává písni ještě děsivější nádech.

Pokud ve vás úvodní skladba zanechala tolik nepříjemných pocitů, že nejste schopni pokračovat dále, nezoufejte - ne všechny skladby se nesou v tak silně depresivním duchu. Kupříkladu hned následující sedmiminutová Blackest Bile nijak neděsí; ponurá nálada se sice nevytrácí, ale skladba velmi příjemně plyne a znovu vlévá život léta mrtvému stylu slowcore.

"Mou nejoblíbenější písní na albu je Spectral Bride, která patří mezi ty nejstarší, snažil jsem se do ní zahrnout typické prvky amerického folku a nahrával jsem ji na první pokus, abych v ní zanechal ten spontánní pocit," říká Barrett. Když mluví o "starých" nahrávkách, vrací se o celé čtyři roky nazpět – tak dlouho totiž trvala příprava celého alba.

Trochu neobvyklá se zdá být jeho největší inspirace, zatímco mnoho umělců nachází své múzy v lásce, v horším případě třeba v drogách, u Barretta je na prvním místě historie, kterou v současné době také vyučuje: "Je to velká část mého života, mnoho nápadů, jako jsou třeba texty, pochází právě z historických zdrojů. Jednoduše mě nepřestává fascinovat." Není tedy divu, že i jméno jeho projektu, Giles Corey, má svůj původ v dějinách. Corey byl jednou z mnoha obětí salemských čarodějnických procesů ze sklonku sedmnáctého století; jeho příběh je známý především kvůli obzvlášť bolestivé smrti, kdy na něj byly postupně pokládány velké kameny, pod jejichž tíhou nakonec zemřel.

Momentálně se Barrett znovu zaměřuje na svou kapelu Have a Nice Life, kterou chce vést ve více industriálním duchu; témata, o které se má následující album opírat se však nemění – šílenství, psychoterapie či stavy hypnózy.

Kvůli vytíženosti s kapelou se zdá, že se Giles Corey bude muset v budoucích měsících odebrat na odpočinek - ten bude snad jen dočasný. Byla by totiž velká škoda, nechat tento svérázný projekt spát. To je snad ale jasné i samotnému Barrettovi.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.