Seznamte se: Grouplove

Grouplove, foto myspace.com/groupmusic Grouplovefoto: myspace.com/groupmusic

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným,“ posteskne si letos citací z Vančurovy novely nejeden chronický nespokojenec. Ale nezoufejte! Vyčarovat si plnohodnotné léto alespoň v mysli není tak nadlidský úkol, jak se zdá. Pomůže vám čerstvá americká indie pětice Grouplove.

Stačí si pustit jejich půl roku staré eponymní EP a okamžitě budete lépe naladěni. Všude je to samá šplouchavá mořská vlna, horký písek, co se sype mezi prsty, obrovské kopce zmrzliny a líně přátelská atmosféra. Veselo a bezstarostno na všech frontách. A přijde-li nějaká chmura, je nad slunce jasné, že se co nevidět rozpustí jako kus ledu. Když v písni Getaway Car zpívají „when times are hard, we can escape“ (až přijdou těžké chvíle, můžeme zmizet), prostě o tom nelze pochybovat. Ne nadarmo o své muzice tvrdí, že je plná lásky, života, zábavy, upřímnosti a opravdovosti. Zní to hezky květinově, šedesátkově.

Když k tomu přičtete náhodu, která může za vznik Grouplove, celý jejich příběh bude znít jako pohádka. Tím líp, že se to doopravdy stalo – člověk pak má alespoň na chvíli pocit, že jsou na světě pořád ještě věci, které stojí za to.

Čtyři hudebníci a jedna malířka, dohromady pět nadšených a kreativních lidí z Londýna, Los Angeles a New Yorku se skamarádilo na Krétě v jedné zapadlé horské vesničce, kde stojí prázdninové obydlí pro mladé umělce. Dali se do společného hraní a cítíc, že jsou hnáni rukou osudu a že tohle je to nejlepší, co je kdy mohlo potkat, po návratu z Řecka se všichni přestěhovali do LA.

Tam, ve studiu svého bubeníka Ryana Rabina, vzniklo EP Grouplove. „Ryana napadlo, že by nás mohlo bavit nahrát si jen tak pro radost pár věcí,“ vzpomíná kytarista Andrew Wessen v rozhovoru pro The VPMA.„Z jednoho songu se najednou staly dva a tak dál. A pak už bylo nahráno celé minialbum.“ Šíření pozitivní energie je velice přínosné, a tak na sebe úspěch nenechal dlouho čekat. Grouplove, jenž bývají srovnáváni s Pavement či novějšími Black Kids, mají doposud na kontě mimojiné předskakování Florence & Тhe Machine a společná turné s Foster the People, Two Door Cinema Club a The Joy Formidable.

Na září chystají Grouplove první desku, z té už jsou venku dva videoklipy – Itchin on a Photograph a Tongue Tied. Na skládání materiálu se podíleli všichni členové kapely a zazpívat by si měli čtyři z nich. Deska se bude jmenovat Never Trust a Happy Song, čímž Grouplove dávají důrazně najevo, že naivní radost, s jakou si je asi všichni fanouškové spojují, není všechno, co pětice muzikantů může a chce nabídnout. „Nemyslíme tím „nevěřte hudbě,“ ale jde spíš o to, poslouchat zkrátka trochu pozorněji,“ vysvětluje zpěvačka a klávesistka Hannah Hooper v rozhovoru před prvním koncertem australského turné.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.