Seznamte se: Peaking Lights

Peaking Lights Peaking Lights

Dub-popové duo Peaking Lights se řadí mezi dlouhý zástup interpretů, kteří nalézají inspiraci převážně v psychedelických uskupeních řádících na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Pozoruhodností této manželské dvojice je jejich životní styl – takřka odříznuti od světa pobývají již třetím rokem na venkově v americkém Wisconsinu, kde také produkují veškerou hudbu. "Má to tam opravdu šílenou atmosféru šedesátých let; jako nahrávací studio používáme stodolu, která je připojena k našemu domu," osvětluje život na venkově multiinstrumentalista Aaron Coyes pro magazín Cyclic Defrost.

Když se tato novodobá dvojka hipíků dala dohromady, každý z nich ještě účinkoval ve svém vlastním projektu. Indra Dunis byla členkou indie-elektronického tria Numbers, kde kromě zpěvu zastávala i pozici bubeníka. Téměř deset let fungující seskupení stihlo vydat pět alb, která ale hudební veřejností prošuměla bez většího ohlasu. Aaron Coyes působil se svým kamarádem Natem Archerem v mnohem mladším projektu lokálního charakteru, Rahdunes. Po rozpadu Numbers se kapela rozšířila ještě o Indru, avšak ani Rahdunes nečekala příznivá budoucnost. V roce 2008 se Indra s Aaronem rozhodli vyměnit slunnou Kalifornii za mrazivé krajiny Wisconsinu; tam dali vzniknout zbrusu novému projektu Peaking Lights. "Do Wisconsinu jsme přijeli v lednu, většinu času jsme proto strávili uvnitř a bylo tedy přirozené, že jsme začali hodně jamovat. Jelikož jsme ale měli sousedy, museli jsme hrávat hodně potichu," shrnuje Indra těžké začátky pro magazín Apes On Tapes.

Při tvoření se oba náramně doplňují – Indra přináší popovější a strukturovanější pohled na hudbu, zatímco Aaron si libuje v neřízeném jamování a improvizaci. "Hodně jsem se toho od něj při společných jamech naučila, nyní se dokáži mnohem více uvolnit a více improvizuji, k tomu navíc do písní stále přidávám popové prvky, které miluji," říká Indra.

Aby se mohli svému projektu věnovat již od počátků naplno, založili si obchod zabývající se prodejem hudebních nosičů a oblečení. Ten zprvu sloužil ryze jen jako finanční podpora, posléze se v jeho útrobách začaly konat všemožné kulturní akce. Nyní už se ale duo soustředí pouze na hudbu. "Obchod jsme předali jednomu z našich přátel, který ho stále udržuje ve stejném duchu, což je úžasné."

Tito horliví obdivovatelé krautrocku mají za sebou několik po domácku vyrobených nahrávek. Ty distribuovali překvapivě na dnes již zastaralém formátu kazet, na který Aaron ani v současné digitální době nedá dopustit. Mimo distribuci se na svou vlastní zručnost spoléhá Aaron také při vytváření syntetizátorů. Drtivá většina zvuků, které na albech uslyšíte, pochází právě z rukou tohoto DIY muzikanta.

Neopomenutelným faktorem při shromažďování nových hudebních nápadů je wisconsinská krajina. Při práci na třetím albu Imaginary Falcons byla doslova hnacím motorem. "Imaginary Falcons jsme dali dohromady při prvním stráveném létě na venkově. Byli jsme doslova vhozeni do magické krásy přírody. Vstávali jsme za doprovodu ptačích symfonií a při soumraku jsme sedávali na verandě pozorujíce stovky poletujících netopýrů. Příroda nás při skládání ovlivnila velkou měru a stále ovliňuje."

V únoru letošního roku vyšel zatím nejúspěšnější zářez v jejich diskografii, album 936. Pod úspěchem je podepsán label Not Not Fun, který se zasloužil o rozšíření tohoto projektu do dalších koutů světa. Na zvuku Peaking Lights se ale ani po podepsání nové smlouvy nic nezměnilo. Ve skladbách stále dominuje výrazná dunivá basa, ospalé kytarové riffy a dráždivý vokál Indry Dunis – to vše pod nánosem psychedelické smršti tisíců různorodých zvuků.

Momentálně čekají tuto dvojku příjemné starosti – narození potomka. Fanouškům ale slibují, že na svém hudebním dobrodružství v žádném případě nepoleví a hned jak to jen bude možné, vypraví se na turné.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.