Seznamte se: The Shivers

The Shivers, foto Joshua J. Richards The Shiversfoto: Joshua J. Richards

Možná není zvykem se teprve nyní seznamovat s kapelou, která má na kontě šest studiových alb. The Shivers jsou velmi nenápadným úkazem na indie scéně, ale kdo je jednou objeví, nemůže už zapomenout.

The Shivers míchají blues-rock, elektroniku, disco rytmy, rock’n’roll a intimní lyriku, jejímž hlavním autorem je Newyorčan Keith Zarriello. Právě on stál u zrodu kapely, sám si nahrál a vyprodukoval dvě alba, Charades a Phone Calls, s několika hostujícími hudebníky. Obě desky jsou typické svou nedokonalostí, množstvím skladeb, z nichž některé zní spíše jako úryvky nebo dema, experimentováním s elektronickými zvuky a retro nádechem.

Již na debutu Charades (2004) se ale objevuje to nejlepší, co od The Shivers můžete slyšet. Písně Beauty, L.I.E., Roses, SoHo Party nebo Violence, do které je zakomponován Summer In The City Joea Cockera. Není náhodou, že tu můžete najít i cover Chelsea Hotel od Leonarda Cohena; Keith totiž kanadského písničkáře mnohdy připomíná.  

Keith je trochu podivín; v šestnácti opustil domov a od té doby se toulá. Má běžné zaměstnání a na dlouhých procházkách hledá volnost pro svou básnickou duši. Beauty je jednou z balad o lásce, která existuje jen v lidských představách. Rád zachází do iracionálna, ve stejné chvíli ale dokáže být realistický a odhalit své nejniternější pocity. Jeho písně často zní jako pláč osamělého vlka, vždycky je v nich ale kousek naděje.  

S třetím albem Beaks To The Moon (2008) přišla velká změna. Keitha doplnila původem australská jazzová pianistka Jo Schornikow a z jednočlenných The Shivers se stalo duo. Jednoho dne, kdy ležela doma se zlomenými zády, se k ní dostala deska Charades, která ji natolik oslovila, že si začali dopisovat. Poté ho navštívila v New Yorku a v jednom kostele v Bronxu mu zahrála svou verzi L.I.E. Jo posunula The Shivers do úplně jiné sféry, její vokály zkrášlily některé starší skladby a její sólové písně a duety vytvořily symbiózu, která skvěle fungovala i na živých koncertech. Společně vydali ještě další tři desky: In The Morning, Sunset Psalms a More.

S příchodem Jo se změnil i způsob produkce. Přestože si dvojice stále vše sama vydávala a financovala, skladby získaly zvukově vytříbenější podobu a alba komplexnější formu.

Zatím poslední nahrávka More vyšla letos v květnu. Balady sice byly vždy nejsilnější stránkou The Shivers, ale i na nové desce dokázali, že ani živější rytmy jim nejsou cizí. More byl zároveň jejich debut na labelu, což naznačovalo slibný začátek nové fáze a možné rozšíření povědomí o této talentované dvojici. V tu chvíli se ale Keith rozhodl, že kapelu ukončí a bude se věnovat rapu... K lítosti jeho parťačky.

Co bude s The Shivers dál? To nikdo neví a není úplně jisté, jestli to vědí oni sami. Jo se nyní živí jako varhanice v kostele, kde Shivers mohou zkoušet. Keith nemá vlastní bydlení a momentálně přespává u Jo v bytě. Oba ale tvoří z nutnosti vyjádřit své myšlenky a emoce, těžko si tedy představit, že bychom se od nich už ničeho nového nedočkali.    

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.