Seznamte se: The Vaccines

The Vaccines, foto Roger Sargent The Vaccinesfoto: Roger Sargent

Před nedávnem jste si mohli o debutové desce tohoto indie-rockového kvarteta přečíst v naší recenzi, ve které jsme jim i navzdory pár výtkám udělili poměrně příznivé hodnocení. Nyní se o dosavadním průběhu jejich slibně se rozjíždějící kariéry můžete dozvědět více. Přivítejte The Vaccines.

Osu kapely tvoří kytarista Freddie Cowan (mladší bratr Toma Cowana z The Horrors) a frontman Justin Young, který si své úplné hudební začátky prožil pod pseudonymem Jay Jay Pistolet; v tomto folkově zaměřeném projektu stihl vydat čtyřpísňové EP Happy Birthday You, které ale žádnou díru do světa neudělalo a nyní je již pouze zapomenutým dílem mozaiky hudebních dějin.

V drtivé většině případů bývají hudební začátky dost složité a je potřeba mnoha sil a trpělivosti k tomu, aby jste se k nějakému kýženému uznání vůbec dopracovali. Tohle však neplatí pro mladíky z Londýna, kteří bez jakéhokoliv ostychu přilétli na londýnskou scénu a již při prvním turné konaném necelých pár měsíců po jejich založení dokázali strhnout pořádný poprask.

The Vaccines se netají láskou k šedesátým a sedmdesátým létům; jako své největší hudební vlivy uvádí například The Beach Boys, The Zombies či The Ramones. "Dokonalost v méně než třech minutách,"poznamenává Young pro web Vivoscene. Není tedy divu, že kapela jako svůj první singl zvolila píseň Wreckin' Bar (Ra Ra Ra). Tato 84 vteřinová salva energie potrvdila jejich status vycházející hvězdy a vynesla jim ocenění "Track of the Day" od magazínu Q. Počátkem roku 2011 byl jejich raketový vzestup korunován třetím místem v každoročním hlasování o nejslibnější hudební talent pořádaný BBC. V dřívějších letech se v této anketě mihla taková jména jako jsou Franz Ferdinand, Yeah Yeah Yeahs, Bloc Party, Klaxons či Kaiser Chiefs. K úspěchu se však členové kapely staví střízlivě: "Teď jsou na nás kladena vyšší očekávání, ale užíváme si to. Přišlo to trochu brzy, ale myslíme, že jsme dobrá kapela a takové ocenění je skvělé."

Debutové album What Did You Expect From The Vaccines? se i přes drobné problémy spojené s posunem vydání kvůli střetu s novinkou The Strokes dokázalo ve Velké Británii prokousat na čtvrté místo v žebříčcích prodeje a doposud sesbíralo kvantum příznivých ohlasů. Tím největším trhákem se stala skladba Post-Break Up Sex – mírným paradoxem se zdá být název, nad kterým původně "Vakcíny" uvažovali – The Catholics. Pozitivní body kapela sbírá také díky schopnosti předvést naživo přesně to, co můžete slyšet na albu:

"Snažili jsme se při nahrávání zachytit stav, ve kterém jsme se právě nacházeli. Některé kapely vytvoří ve studiu album a pak zní naživo odlišně; na naší nahrávce není nic, co bychom nebyli schopni zahrát na koncertu a s tím jsme velice spokojení."

Tato svěží melodická kytarovka z Británie však ani přes bleskový úspěch nenechává nic náhodě a až do konce léta má kalendář doslova nadutý koncerty a festivaly. Není sporu o tom, že k jejich mimořádně rychlému vzestupu jim dopomohla kupa štěstí, nicméně díky pracovitosti a píli, které kapelu zdobí, se o tom, zdali je jejich úspěch zasloužený či ne, nedá pochybovat.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.