Videotipy speciál: Vánoční písničky pro hodné lidičky

Květy - Vánoce bláto smetí Květy - Vánoce bláto smetí

Lidičky, vždyť my vás máme rádi. Abychom vás alespoň trochu vyvedli ze všudypřítomného předvánočního shonu, vybrali jsme vám několik svátečních klipů. Klasické otrhovačky od nás však nečekejte. Hlučné a hudbou nabité Vánoce!


Květy - Vánoce bláto smetí

To už jsou Vánoce? To ani není možný, napadá mě, když se v polovině prosince konečně proberu ze studijních povinností. To už jsou Vánoce, divím se, když je všude místo sněhu pořád zažloutlá tráva. A kaluže ne a ne zamrznout. Ještě že to zachraňují alespoň kýčovitě vyzdobené výlohy obchodů a šťastní američtí Santové. Brněnská kapela Květy je na tom myšlenkově asi podobně jako já. Písní Vánoce bláto smetí si posteskli na předloňském albu Myjau. (HP)


The Smashing Pumpkins - Christmastime: Special Edition

Američtí alternativci Smashing Pumpkins před nedávnem navštívili Prahu, kam kromě písní z připravované novinky Oceania přivezli i nálož klasických vypalovaček. Za svou kariéru však kapela kolem Billyho Corgana nestavěla jen na tvrdém rocku, což potvrzuje i odvážný experiment z dob nahrávání alba Adore. Kapela tehdy své posluchače překvapila jemnou vánoční písní s názvem Christmastime. Skladba pak byla fanoušky ještě okořeněna vtipným animovaným videem, ve kterém můžete vidět mladého Corgana s jeho typickým osmdesátkovým účesem zvaným mullet. (JZ)


Emmy The Great & Tim Wheeler - Home For The Holidays

Vianočné obdobie niekedy prináša zaujímavé projekty. Potom, čo sa dali speváčka Emmy The Great a Tim Wheeler (spevák írskych Ash) spolu dokopy v súkromnom živote, rozhodli sa spojiť sily aj na hudobnom poli. Nakoniec z toho vzišiel celý album This is Christmas, ktorý priniesol v spojeni s Vianocami aj tak trochu netradičné témy. Napríklad pieseň o zombies - Zombie Christmas. Tú si mimochodom môžete stiahnuť zadarmo. (MB)


Rise Against - Making Christmas (Nightmare Revisited)

Vánoce bývají ve znamení všelijakých televizních pohádek ať už animovaných nebo hraných. Málokdy se však setkáte s tak netypickým příběhem, který má na svědomí dvojce Tim Burton a Henry Selick. Ano, řeč je o kultovním snímku The Nightmare Before Christmas, u nás známém jako Ukradené Vánoce Tima Burtona, který vyniká nejen svým grafickým podáním, ale také  písněmi z dílny Dannyho Elfmana. Od něj si propůjčila titulní píseň americká kapela Rise Against a vtiskla jí svůj vlastní rukopis. (MH)


Smith & Burrows - When The Thames Froze

Na ostrovnej indie scéne sa tento rok roztrhlo vrece s netradičnými vianočnými nahrávkami. Spolu s Emmy The Great a Timom Wheelerom, či Gruffom Rhysom zo Super Furry Animals, sviatočnú platňu Funny Looking Angels vydali aj Tom Smith (Editors) a Andy Burrows (Ex-Razorlight). Podobne ako spomínaní, aj Smith s Burrowsom oslavujú tradičný duch Vianoc, ktorý spájajú, pre tieto sviatky, s netradičným zvukom. When The Thames Froze je mierne patetickou skladbou, podobne ako aj jej klip, ktorý do inak nie príliš vianočného Londýna prinesie na záver niekoľko umelých snehových vločiek. No najskôr musí ústredná dvojica projektu previezť klavír k brehu Temže. (FD)


Instrumenti – Zemeslodes

Sám vám nevím, jestli je to „dostatečně“ „vánoční“, ale je to... hmm? Pěkné... Pandové, sněhulák a vskutku zajímavá společnost v sále, tak vypadalo jedno z televizních vystoupení lotyšských Instrumenti, kapely, která se patosu se evidentně neštítí, ale naopak na něm staví svoji image. Jak jsem zmiňoval už v recenzi, jejich debut Tru je hodinovým průletem, během kterého zavítáte k Muse, Michaelu Jacksonovi i Sigur Rós. A právě ovlivnění posledními zmíněnými Islanďany v sobě nezapře Zemeslodes. Je to bizárek, ale fakt milej. Věřte mi. (LŘ)

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.