Skupina představuje online projekt Unseen

Agustin Genoud Agustin Genoud foto: archiv umělce

Kolektiv Skupina se zaměřuje kulturní fenomény, které lze vnímat a vyjádřit zvukem. V tomto týdnu spustili online projekt Unseen, jenž bude průběžně prezentovat na webové platformě různé přístupy k poslechu a pěstování vztahů mezi našimi těly, prostorem a zvukem. Iniciativa volně vychází z praxe deep listening americké skladatelky Pauline Oliveros a je rozvíjena skrze individuální perspektivy pozvaných umělců. Jsou mezi nimi například multimediální umělkyně a feministka Alma Lily Rayner, konceptuální umělec a performer Aleš Čermák nebo Cristina Maldonado & Isa Juchniewicz, s jejichž tvorbou jsme se mohli potkat i díky činnosti Terénu, který se Skupinou spolupracuje i na tomto novém projektu.

Posluchač je v sérii cvičení, představovaných metod a návodů vyzván, aby se zaměřil na zvuk jako prostředek úlevy z pocitů separace a izolace. Různé praxe mají odlišné stupně obtížnosti, některé jsou individuální, jiné kolektivní a zapojují rozdílné části těla i žitých realit. Soubor postupů a procedur reprezentuje umělecká cvičení jako nástroj každodennosti, operující mimo institucionální rámce umění.

Unseen byl spuštěn 3. května s prvním videem Trans-Synthetic Vocalities. Jde o workshop pro všechny zájemce o zpěv. Hudebník a performer Agustin Genoud se v něm věnuje například péči o vokály a vytváření post-humánních hlasů.

Další umělecká díla, workshopy a doprovodné texty budou následovat každý týden.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.