Vytisknout tuto stránku

B. B. King: nejzasloužilejší bluesový kytarista poválečné éry

B.B. King B.B. King

Bez nadsázky se dá dnes říct, že bluesový kytarista a zpěvák B. B. King měl pro vývoj hudby druhé poloviny 20. století zásadní vliv. Proslavil se svým hlubokým hlasem a především inovativní technikou hry na kytaru. Jeho odkaz je bezpochyby přítomen i v současné hudbě.

B. B. King pocházel z Memphiské vlny blues. Mezi známé tváře této scény se řadí například Howlin‘ Wolf. Poválečné období přineslo významnou změnu v tehdejším zvuku blues. B. B. King se po boku svých kolegů zasloužil o ustanovení elektrické kytary v novém žánru, nazýval se „electric blues.“ Spousta práce se samozřejmě odvedla i na jiných místech, hlavně v Chicagu, kde se o to ve velké míře zasadil Muddy Waters.

Hrací techniky memphiské vlny, které jsou dnes kánonem hry na kytaru, byly adoptovány dalšími bluesovými i nebluesovými hudebníky a de facto určily vývoj zvuku elektrické kytary. Odtud lze sledovat vývojovou linii k blues rocku, rock & rollu, rocku samotnému a naznačuje se i spojitost s heavy metalem.

Důležitou roli hrálo i vydavatelství Sun Records, na kterém Howlin‘ Wolf, B. B. King a další hudebníci z memphiské vlny nahrávali své desky. V polovině 50. let jeho majitel objevil Elvise Presleyho a započala éra rock & rollu. Nahrávky Memphiského blues zřejmě nechyběly na poličkách a nočních stolcích nastupujících hráčů tohoto žánru.

B. B. King byl do poslední chvíle aktivní hráč. Komerční rádia se ho nebály hrát. Hojně spolupracoval s bluesovými i jinými populárními hudebníky. Byl to dobrý přítel Erica Claptona. Současnou populární hudbu jednoznačně ovlivnil, protože vzal do ruky tak formativní nástroj, jakým byla v dané době elektrická kytara.

B. B. King zemřel dne 14. května 2015 ve věku devětaosmdesáti let.

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.