Vytisknout tuto stránku

Fest-namte se: Pohoda 2014 (II.)

Goldfrapp Goldfrapp

Pohoda 2014: Fest-namte se (1. díl) | Fest-namte se (2. díl)

Na letišti u Trenčína už se pilně pracuje na stavbě areálu a pódií, a tak je nejvyšší čas si několik dní před začátkem festivalu připomenout ještě pár jmen z letošního line-upu v další porci našeho seriálu. Pro první várku tipů zamiřte sem. Ve druhé části se podíváme trochu blíže na kapely a umělce, kteří na festival přijedou z britských ostrovů, a jednu kontroverzní rapperku.

Bažant Pohoda 2014, Trenčín - letiště, 10. - 12. 7. 14


Suede (www)

Pohoda letos není na legendy, které měnily historii popové hudby, vůbec chudá. Co se týče Suede, ti se vrátili v roce 2010 na koncertní pódia a loni jim vyšla comebacková deska Bloodsports, se kterou se opět pustili na turné a obhájili tak svůj návrat po deseti letech zpět mezi aktuální kapely. Nejnovější nahrávka sklidila doma v Británii velmi pozitivní recenze. A navzdory tomu, že největší síla této londýnské pětice leží v hitech z 90. let a v našich končinách to s jejich poslední deskou zas tak žhavé nebylo, loni v Praze přesvědčili, že naživo patří k těm kapelám, které by měl povinně vidět každý fanoušek britské hudby. Nejenže jsou Suede ve skvělé koncertní formě, ale setlist tvoří zásadní skladby jejich kariéry, které umí frontman Brett Anderson podat s neuvěřitelnou nonšalancí a elegancí v jednom. Jediný důvod, proč si je nenechat ujít? Legenda britpopu, která stála vlastně u zrodu celého tohoto fenoménu v plné parádě, jako by čas od té doby uběhlý neexistoval. Možná nutně musí z koncertu Suede sálat troška dojemné nostalgie, ale jejich písně stále patří současnosti.


Goldfrapp (www)

Londýnské elektronické duo, kterému vévodí tajemnem ověnčená charismatická zpěvačka Alison Goldfrapp, je dalším silným zářezem tohoto ročníku Pohody. Zhudebněnou přírodu proplétající se příběhy vztahů a různých lidí, podle jejichž křestních jmen jsou nazvané i jednotlivé skladby na poslední desce Tales Of Us, dost možná ukáže Goldfrapp na trenčínském letišti v dosud nejsofistikovanější podobě, jak volá zahraniční kritika. Éterický hlas Alison přecházející často do temnoty a elektronické básnění podtržené leckdy filmovou dramatičností zve na koncert, který zajisté bude jedním ze zlatých hřebů festivalu.


Lucy Rose (www)

Anglická písničkářka Lucy Rose, která pochází z kraje Warwickshire, přijíždí na Slovensko poté, co se loni v Praze představila na showcase festivalu Nouvelle Prague. Lucy má stále v repertoáru převážně svou debutovou desku Like I Used To, ale právě na zmíněném koncertě loni na podzim už hrála i některé nové skladby z chystaného druhého alba. Na Pohodě tak třeba uslyšíme ještě více, abychom si udělali představu, kam tato zpěvačka míří dále. Její první deska nabídla kytarový pop s trochou elektroniky a jemného hlasu Lucy, která se však naživo do toho umí opřít, takže nemusíme mít strach, že by písně na větší stagi zanikaly. Trochu smutný je pouze fakt, že její koncert se překrývá s vystoupením australské Tame Impaly, takže některé návštěvníky čeká složitá volba. Spolu s Lucy se na trenčínském letišti znovu objeví také kytarista Björn Ågren, který tu vystupoval v roce 2009 s Razorlight.


Azealia Banks (www)

O americké rapperce z newyorského Harlemu se začalo mluvit poté, co se objevil její debutový singl 212, který má v tuto chvíli na kanále youtube přes 71 milionů zhlédnutí a v době svého vydání se z něj stal takzvaný virální hit. Její dlouho očekávané první album Broke With Expensive Taste však Azealia Banks neustále odkládá a místo toho, aby konečně obhájila svou pozici hudebně zajímavé mladé rapperky s přesvědčivým debutem tráví čas slovními přestřelkami s „kolegy“ z branže prostřednictvím svého Twitteru. Azealia se neváhala opřít třeba do Pharrella Williamse, vedla slovní válku s Lily Allen, nenechala nit suchou ani na americké rapperce Angel Haze. O spolupráci s Disclosure měla poněkud jinou představu než duo samotné (a mimochodem, tuto elektronickou dvojici na festivale rovněž naživo uvidíme). Vystoupení Azealie Banks na Pohodě tak bude zcela výjimečnou možností, jak zaujmout stanovisko a zjistit, do jaké míry si může tato rapperka hrát na drzou rebelku a zdali má co nabídnout, pokud jde o její tvorbu a živé vystupování.

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.