Vytisknout tuto stránku

Objevujte s námi: J

Jéčko Jéčko

Obstarává všechny nástroje a sám si je nahrává pomocí levného mikrofonu ke Skypeu. Přesto dokázal s tímto minimem zaujmout veřejnost, včetně naší redakce. Představujeme vám mladého lo-fi písničkáře Jakuba Jiráska alias J.

Původně se věnoval pouze tvorbě pro rock'n'rollovou kapelu The Limes, časem se však jeho představy začaly rozcházet s ostatními členy: "Tou dobou jsem skládání pro kapelu nechal na našem kytaristovi a sám jsem nedělal nic. Po delší době jsem ale zjistil, že mám spoustu nevyužitých nápadů a tak jsem si něco z toho nahrál," říká Jakub. Tak se zrodil DIY projekt s názvem J.

Vzhledem k levným a zároveň jednoduchým podmínkám nahrávání je jeho katalog písní nabitý, zatím se však rozhodl zveřejnit jen kolem deseti písniček: "Tři z toho vyšly na singlu Bears, čtyři na EP Run From The Town. Obojí jsem si vydal sám na svým "labelu", kterýmu říkám Black Pear," podotýká Jakub.

Po singlu a EP přichází přirozeně na mysl i dlouhohrající nahrávka, což potrvzuje ve svých plánech i sám J: "Do budoucna plánuji nahrát album rozsahu 8-12 písniček." Dále se chce zaměřit především na koncertování s různými hosty a hrát všude, kde to jen půjde. Na svých koncertech doposud vystupoval "po boku" svého iPodu, ze kterého si pouští doprovodné nástroje, to však do budoucna také plánuje změnit - iPod by měl nahradit praktičtější looper.

J - Bears pts I, II, III (audio)

Na závěr by nebylo od škody zmínit několik interpretů, kteří Jakuba ve své tvorbě ovlivnili - ze starší generace zmiňuje kupříkladu legendárního folkaře Boba Dylana či bývalého frontmana The Velvet Underground Lou Reeda. Z těch novějších uvádí mozek kapely Neutral Milk Hotel Jeffa Manguma či Jacka Whitea.

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.