Vytisknout tuto stránku

Slavný unplugged od Nirvany je již dvacetiletou historií

Nirvana, foto Universal Nirvanafoto: Universal

Přesně dvacet let dnes uplynulo ode dne, kdy vznikl jeden z nejproslulejších akustických koncertů hudební historie. Vpodvečer 18. listopadu 1993 totiž odehrála v New Yorku památné vystoupení pro televizní sérii MTV Unplugged skupina, která se stala symbolem grungeové éry a zásadním způsobem ovlivnila rockový zvuk devadesátých let. Nirvana.

A přitom chybělo málo a vystoupení vůbec nemuselo proběhnout. Nirvana se totiž dlouho stavěla k nabídce MTV odmítavě. Kývla až po opakovaném naléhání hudební televize, v době, kdy byla na turné s Meat Puppets, a pod podmínkou, že si koncert udělá čistě podle sebe, bez diktátu dramaturgů pořadu. To se ale tvůrcům pořadu nezamlouvalo.

Jejich obavy nad absencí zásadních hitů kapely byly značné, a proto neustále Kurta Cobaina přemlouvali, aby svůj záměr postavit setlist na méně známých skladbách, cover verzích Davida Bowieho, The Vaselines a Leada Bellyho a společném hraní s hostujícími Meat Puppets přehodnotil. Cobain, již předtím pobouřený hádkami v kapele během zkoušení na akustickou premiéru Nirvany, se však obměkčit nedal a vše eskalovalo až do fáze, kdy zpěvák den před natáčením odmítl na koncertě vystupovat.

Přes to všechno se Cobain druhý den ve studiu objevil. Skleslý, nervózní, s abstinenčními příznaky. Starosti o konečný výsledek koncertu rostly, atmosféře nepřidal ani Cobainův požadavek, aby bylo pódium během hraní dekorováno bílými liliemi a černými svícny a nasvíceno křišťálovým lustrem. „Myslíte jako na pohřbu?“ ptal se producent pořadu. „Přesně. Jako na pohřbu,“ přitakal Cobain.

Veškeré problémy a peripetie však nakonec vyvrcholily v intenzivní živou performanci, která představila Nirvanu v doposud nevídané, syrové, nahé a pokorné pozici. Skupina zahrála celkem 14 skladeb, tematicky i hudebně pochmurných, skličujících, zpovídajících se, jež dospěly v mrazivé finále v podobě písně All Apologies a cover verze bluesové skladby Leada Bellyho Where Did You Sleep Last Night. Vzhledem ke složení setlistu a Cobainově celkové náladě se dodnes traduje teorie, že koncert byl jakýmsi Cobainovým dopisem na rozloučenou. O necelých pět měsíců později totiž spáchal sebevraždu.

Celý záznam koncertu vyšel téměř o rok později jako vůbec první nahrávka Nirvany po smrti Kurta Cobaina. Dočkala se nesčetných úspěchů a ocenění, v roce 1996, tedy celé dva roky od svého vydání, byla dokonce oceněna cenou Grammy. V roce 2007 byl koncert MTV Unplugged in New York vydán také na DVD, čímž se kruh okolo památného vystoupení jedné z nejzásadnějších skupin hudební historie definitivně uzavřel.

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.