Vytisknout tuto stránku

Stroze o rose červnových rán

Stroze o rose červnových rán Vizuál: Alex Wolfová

Tento měsíc se lehce umírnil s energickými releasy nebo spíše ty vzdušnější a uvolněnější předčily tempo a tlak. Do červnového souhrnu tipů se protlačilo hned několik sólo projektů hráčů z velkých, zaběhnutých kolosů servírujících hudební porci sebe samých.

ALBA:

King Gizzard & the Lizard Wizard – Buterfly 3000 (Austrálie, 44 minut)| Bandcamp

Po více než pěti vydaných deskách je Buterfly3000 zase tou, která vrací můj zájem o Gizzardy. Líbí se mi ta jednoduchost, protože cítím, že je cílená a má zde tak vyznít. Naprosté propadnutí téhle placce vzniklo v moment, kdy mi v uších nadšeně poskakoval text o probouzení se ve snu. Vůbec bych se nebál toho, že kapela, založená na vysokém umu a kreativitě, tímto počinem něco ztrácí, za mě naopak.

Gaspard Augé – Escapades (Francie, 42 minut) | Bandcamp

Proč v současnosti nikdo nenatočí retro kriminálku se zrnitým obrazem, límečky, kotletami, hnědými obleky a touhle deskou jako soundtrackem?! Album je sympatické jako kinematografické kouření cigaret. Synthy jsou silné a lesklé jako blesky. Celá nahrávka stojí na retro futuristické síle elektroniky jedné poloviny dua Justice. Nejedná se ale o desku, která má šanci okamžitě utopit, jde spíše o pozornější a klidný poslech.

Eli Kezsler – Icons (USA, 49 minut) | Bandcamp

Rafinované plížení noční kočky po římse New Yorského mrakodrapu. Naživo nezapomenutelný zážitek vidět Eliho kouzlit. Všechny doprovodné zvuky zaznívají díky snímačům rozmístěných různě po bicí soupravě. Člen jedné z mých nejoblíbenějších skupin Oneohtrix Point Never servíruje meditaci skrze, aniž by to tak znělo, jeden nástroj. Jazzová avantgarda v moderním kabátu. 

Suzanne Kraft – About You (Nizozemsko, 42 minut) | Bandcamp

Indie popina volnější než rozpuštěné vlasy. Jemná slovíčka jakoby intimní rozhovor pod dekou. Klid probíjející do bouřlivějších částí shoegazového charakteru a experimentální elektroniky.  

Alessandro Cortini – SCURO CHIARO (Portugalsko, 47 minut) | Bandcamp

Plochy, které zaplní exempláře experimentů. Takové lehce perverzní hraní si s hmotou, vyústí v cestu, jež vede skrze jiná skupenství. Dark ambient s vydatnější přílohou. Modulární desku posílá do světa člen kultovních Nine Inch Nails.

Slugabed – we have the window open at night (UK, 1 hodina) | Bandcamp

Překvapivou náladu přinesl tento měsíc i Slugabed, kterého mám zafixovaného jako poměrně tvrdě-šíleného tvůrce. O to víc jsem radši za tuhle mnohem decentnější polohu. Experimentální beaty, indie psychedelické klokotání a celá deska je skvěle usazená. Pokud je libo více chaosu, doporučuji loňský počin, a to EP: they exist!!!! 

Hildegard – Hildegard (Kanada, 28 minut) | Bandcamp

Průrazná elektronika zastřená saténovými plentami. Přikrytý filtrovaný zvuk versus jemný vokál jakoby se jen sotva namáhající. Neobyčejně lehké a zároveň party album, které místy i přitlačí na tvrdší notu a přesto zůstane naprosto krásným za každou cenu. 

Loraine James – Reflection (UK, 45 minut) | Bandcamp

Toto je release, který se vymyká klidu, o kterém jsem psal v úvodu. Zde se na chvíli protrhne chaos post-clubové scény, a to v širokém měřítku. Vokální projevy prostřelují pancíř všech uší a zbytek znějících elementů je zasypává lavinami toxického materiálu klubové muziky. Inventář alba podpírá i velká řada hostovaček, ze kterých mi největší radost udělalo spojení s Baths. 

EP's:

Zouj – Tagat (Mixtape) (Německo, 19 minut) | Bandcamp

Vulkán, ze kterého srší čerstvost asi jenom úplně každou vteřinu poslechu. Je to hydraulickým tlakem poháněné elektro, těleso fluidního tvaru. Výborný post-proces s vokály, groovy, kreativní instra, příjemný zvuk...cool shit ze sousední scény. 

 

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.