Vytisknout tuto stránku

Videotipy speciál: Nej_____ hudební videa roku 2011 (I.)

Videotipy speciál: Nej_____ hudební videa roku 2011 (I.) Videotipy speciál: Nej_____ hudební videa roku 2011 (I.)

Videotipy jsou už po několik let jedním z našich kmenových seriálů. S blížícím se koncem roku 2011 je na čase zrekapitulovat, co zajímavého se na poli hudebních videí událo. Nejzajímavější? Nejlepší? Nejoblíbenější? Vzali jsme si předponu "nej-" a dosadili za ni mnohé. Výsledkem jsou naše osobní tipy, jejichž první část vám nyní přinášíme. Pěknou podívanou!


M83 - Midnight City

Midnight City je zaujímavý klip na ešte lepšiu pesničku. Skvelé na videách M83 je to, ako výborne dokážu prepojiť vizuál a tématiku albumu do celku, teda nehovorím iba o hudbe, ale aj obaloch, či merchandise. Klip k prvému singlu z albumu Hurry Up, We're Dreaming je presne taký, výborne dopĺňa hudbu a jeho filmovosť je nesmierne pútavá. A to aj napriek tomu, že jeho zápletka, môže vyzerať bizarno naivne. Tak ako niekedy vyzerá hudba M83. (FD)


Zrní – Vězni

Kladenská kapela Zrní letos vydala výborné album Hrdina počítačový hry jde do světa. A název desky není žádné plácnutí do prázdna. Za doprovodu kytar, houslí i harmoniky Zrní vskutku sledují kroky a myšlenky počítačového hrdiny, virtuální osoby, kterou vytvořili speciálně pro sedmapadesát minut nahrávky. Když už je řeč o virtuálním hrdinovi, to by bylo, aby Zrní nevymysleli taky virtuální klip. Za pomoci Bohdana Bláhovce vzniklo video, v němž „plno krásných, spokojených“ a „umělohmotných lidí“ přes webkamery sleduje, jak jim Zrní vypráví kus mozaikovitého příběhu počítačového hrdiny. Třikrát hurá virtuální věku. Jen bychom neměli zapomenout chodit po světě s otevřenýma očima, aby se náhodou nestalo, že se hvězdnému nebi budeme jednou divit tak, jako se divil virtuální hrdina, který ho, chudák, viděl poprvé v životě. (HP)


Czesław Śpiewa - Do Laury

Není to jen nápad, co toto video pozvedává. Do Laury je totiž tím typem hudebního klipu, k němuž od začátku nebylo přistupováno jako k doprovodným obrázkům k písničce. Je to zfilmovaná píseň, podobně jako sama píseň je zhudebněnou básní - pochází totiž z alba Czesław Śpiewa Miłosza, které Czesław Mozil alias Czesław Śpiewa nahrál u příležitosti stého výročí narození slavného polského spisovatele a básníka Czesława Miłosze. Celá výprava, kamera, střih a režie klip povyšují na kinematografický skvost. „Jde o příběh obyvatel staré zničené továrny, kteří jsou zhypnotizováni pěknými sirénami (bájná postava - napůl žena a napůl ryba, pozn.). Muži a ženy jsou přitahováni kouzlem tajemných nimf a ztrácejí se v ztrácejí se v mokřinách, platíce za chvíli štěstí nejvyšší cenu,“ stojí v popisu videa na YouTube. Klip režíroval Dán Mads Nygaard Hemmingsen, který s Czesławem spolupracoval i na většině jeho předchozích videí (Mieszko i Dobrawa, Maszynka Do Swierkania, Krucha Blondynka, W Sam Raz Sam), a jednu z hlavních rolí v něm ztvárnila také herečka Aneta Todorczuk-Perchuć. (LŘ)


Foo Fighters - White Limo

Rok 2011 by se dost možná dal nazvat rokem Foo Fighters. Kapela vydala nové album Wasting Light, za které sklidila nejen úspěch u fanoušků, ale také nominace na cenu Grammy. Se svým turné na podporu desky objela svět. Celý tento kolotoč odstartovala skladba White Limo, kterou doprovodil výtečný videoklip. Ať už obrazovou kvalitou nebo kostýmy, jako by vypadl z 90. let. Po několika vážnějších klipech Foo Fighters dokázali, že jejich humor ještě nepatří do starého železa. Mimochodem, v hlavní roli účinkuje Lemmy Kilmister. (MH)


Lykke Li - Sadness is a Blessing

Dovolím si povedať, že videoklip k piesni Sadness Is a Blessing speváčky Lykke Li, by bol zaobišiel aj bez herca Stellana Skarsgårda. Spojenie významu textu piesne, hudby a vizuálneho prevedenia funguje dokonalo a berie dych. Pod toto dielo sa podpísal dvorný režisér klipov tejto švédskej speváčky Tarik Saleh. (MB)


The Smashing Pumpkins - Owata

Nebudu zastírat, že nepatřím mezi zarputilé fanoušky videoklipů. Když se nějaký povede, obvykle ho ocením ( = dodívám se na něj do konce), avšak příště již raději sáhnu po živé nahrávce. Existuje jen hrstka klipů, které si s radostí pustím i po letech. Letos se mi žádný takový zhlédnout nepodařilo a tak, ač se nerad opakuji, nabízím stejně jako do vánočního speciálu příspěvek od amerických Smashing Pumpkins. Ti si odě mě za svůj klip k písni Owata  zasloužili přívlastek nejotřesnější – momentálně si nevybavuji více neladící spojení písně a klipu než v této adoraci na wrestling. Frontman Billy Corgan se nikdy netajil svou slabostí pro tento podivuhodný sport, avšak cpát ho i do svých klipů, to stojí opravdu za pováženou. Existuje dokonce i prodloužená verze, ale ta už je jen pro otrlé. Klip ke skladbě Owata patří mezi ty, které si asi pouštět opakovaně nebudete, nicméně písnička se svou příjemnou atmosférou k Vánocům jakž takž hodí. (JZ)

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.