Vytisknout tuto stránku

Stroze o rose listopadových rán

Stroze o rose listopadových rán Vizuál: Alex Wolfová

Předposlední měsíc donesl obrovské zahlcení, a přesto byla selekce dost obtížná. Do uší a pod kůži se mi usadily počiny barevného rapu, ambientních experimentů, průtrž tanečních EPéček, přepadající lavina UK počinů, ve kterých až nějak podezřele vyčnívá Bristol a v neposlední řadě mi listopad přinesl i mou desku roku. 

ALBA:

Petr Talisman, Slugabed, Samuel Organ – Lord of the Harvest (UK, 40 minut) | Bandcamp

Trojobal elektro-akustického poprašku. Folkově čistá elektronika, která se v rukách experimentátorů proměňuje do mistrného ambientního krajinkářství, nebojí se ale ani přitlačení na pilu. Je to krásné ohniště uprostřed zmrzlé přírody. 

Helm – Axis (UK, 43 minut) | Bandcamp

Čistokrevný experimentál elektronických lázní. Všude je hladký, černý mramor, pára a rozbité sklo. Vysoce doporučuji jeden z předešlých počinů – Chemical Flowers

IDLES – CRAWLER (UK, 46 minut) | Bandcamp

Asi netřeba představovat nebo definovat tuhle partu z Bristolu. Punk tomu sice v žilách tepe stále, ale co je na nové desce tak poutavého a co je jinak, že mě tak neskutečně baví od první do poslední koncové vteřiny? Kenny Beats, který ji produkoval. Jeden z nejskloňovanějších hip hopových producentů současnosti.

Sega Bodega – Romeo (UK, 36 minut) | Bandcamp

Druhá, velice vymodlená deska hlavy londýnského labelu NUXXE, mi chvíli pronikala pod kůži. Není tak úderná jako první počin Salvador, což bylo pro mne album roku 2020, jenže po opakovaných posleších a zkracujícímu se dennímu světlu rostla i nutnost větší izolace. V tu chvíli mi tohle dílo vyzdvihující samotu a teskno po blízkém přirostlo pevně k duši. 

Aminé – TWOPOINTFIVE (USA, 26 minut) | Spotify

Tímhle počinem, jehož stopáž je sympatická, nedostačující a vyvážená zároveň, mě Aminé konečně stáhl na svou stranu. Album je totiž konečně jiné, vlastně i jedinečné na poli současného rapu. Je zábavné, svižné a pestré. Trvalo mi to sice asi dva poslechy, jenže pak jsem se přistihl, že pouštím celou věc už potřetí za den a to je mi normálně proti srsti. Chytlavá barevnost.

Sam Gendel - Sam Gendel & Shin Sasakubo  (USA, Japonsko, 32 minut) | Spotify

Splitko levitující na minimálku. Spojením kytaristy Shina Sasakuby a multi-instrumentalisty Sama Gendela vzniká lehounká deska, příjemná jako prázdný les a hladká jako kameny v řece. 

Ben LaMar Gay – Open Arms to Open Us (USA, 46 minut) | Bandcamp

Byl jsem uloven jeho první nahrávkou 2018, kde naprosto ční písně Swim Swim a Muhal a zbytek alba je převážně experimentální a také dost náročný na příjemný poslech. To ovšem maže novým počinem, kde se rozhodl experiment spojit rytmy a překonat tak hranice nepřístupnosti pro elektrickou jazzovou kompozici podobného charakteru. Zní to vlastně jako neskutečně složitá a bohatá jednoduchá hudba, pokud se chápeme. Moje deska roku, vinylu se nešlo vyhnout.

JASSS – A World Of Service (Německo, 29 minut) | Bandcamp

Nadpozemská prašná bouře. Hyper současnost propojená s místy retro/trip-hopovými vokály. Podivuhodné cestování závějemi rozsekávají výbuchy elekroniky.  

seeyousoon – HZLIKEHELL (USA, 33 minut) | Spotify

Heavy devítičlenná parta – hodně Brockhampton/Injury Reserve type of crew – pouští na zem ze stratosféry druhé album, které je zvukově odvážnější. Energeticky se skoro nedá zastavit a brzdí jen o svodidla. Rap se prolíná do tolika hudebních vlivů, že nemá smysl počítat, ani jmenovat. Je to jízda.

Juana Aguirre – Claroscuro (Argentina, 28 minut) | Spotify

Intimní indie folk z Argentiny. Černobílá deska, která skrývá spoustu barev, jichž se není lehké dotknout, ale lze je velice dobře cítit. Experiment zvuku v kontextu světla a tmy duše.

EPs:

Weval – Changed for the Better (Holandsko, 18 minut) | Bandcamp

Precizně hřejivý soubor skladeb, předávající city a neskrývanou melancholickou pozitivitu. Krásná hloubka a kontrastní lehkost zvuku je unášející a nadnášející. Málokdy umí být elektronická hudba zároveň živelná i poetická.

Logic1000 – In The Sweetness of You (Německo, 19 minut) | Bandcamp

Sekci EPs ovládly taneční počiny. Tenhle bouncy bonbónek těžko vynechat. Housík nasáklý funkem a příjemné techno. Jednoduše řečeno dezert z Německa – takže echt. 

Batu – I Own Your Energy (UK, 19 minut) | Bandcamp

Těžké basové groovy vykonstruované čistě pro účely ravů. Nekomplexní, přesto plně znějící techno. Jednoduchá, avšak super práce s cover artem ve vinylové verzi – zvláštní, jak často techno desky vydané na vinylech nevemou pouze cover, kterým se prezentují na internetu, ale aspoň lehce ozvláštní svůj artefakt.  

God and Eve – The fastest way to deep clean a house (SK, 13 minut) | Bandcamp

Alternativní jazzy popík, který komponuje hlavní dvojce, tzv. Bůh a Eva. Jejich lehce fluidní ansámbl pak společný výtvor vystřílí do lidí. Za mě jeden z nejzajímavějších slovenských projektů right now. Je to chytré a chytlavé. Uspokojíš obě skupiny, to je kouzlo. 

Hodge & Simo Cell – Drums From The West EP (UK, Francie, 18 minut) | Bandcamp

Dusivé producentské duo propojující Bristol s Paříží doručuje tapisérie masivně příjemných tepaček. Úhoří ohebnost v rovné hudbě je vždy příjemná a kombinace tohoto dua funguje čistě jako organizmus.  

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.