Stroze o rose zářijových rán

Stroze o rose zářijových rán Vizuál: Alex Wolfová

Masivní lavina elektronické lávy a pár útesů, na kterých ještě znějí kytary, tak se mi jevilo září. Kde se neprotlačil chlad a nezahnal všechny na sály klubů do temna a dusna, hřejí ještě poslední záblesky vzdalujícího se slunce a k oběma těmto situacím mi září přináší doplňující soundtrack.  

ALBA: 

Ursula Sereghy – OK Box (CZ, 18 minut) | Bandcamp

Výsostně zkomponované granulární synthy, samply jazzu a field recording. Chytlavá hra v morfující říši. Hybnější než běžná experimentální elektronika, experimentálnější než otřelá elektronika zabředlá pouze v nutnosti pohybu. Lokální radost vyšla pod hlavičkou Gin&Platonic

Injury Reserve – By the Time I Get to Phoenix (USA, 41 minut) | Bandcamp

V téměř každé vteřině se o mne tříští drtivá vlna energie. Ta energie je dusivá, těžká a katatonicky teskná. Chybí jeden hlas zesnulého člena, ovšem jeho nepřítomnost se do desky promítla enormně. Vyvěrá v podobě mnohem většího absolutního zvukového ohýbání, překrucování a niterních výkřiků. Deska experimentálního hip hopu zkrátka přetékající citem. 

June06 – MISSING (CZ, 17 minut) | Spotify

Opavská trapová scéna je v rukách těchto boys a já doufám, že se stanou spíše monumentem Slezska a pozvednou v téhle větvi rapu lokální level. Žene je jen láska k věci a nutkání vyrábět čistokrevný trap. Salute. 

Prettybwoy – Tayutau (Japonsko, 48 minut) | Bandcamp

Japonský umělec, jehož hudba vychází pouze na zahraničních labelech, konkrétně v Číně a Francii. Deska je jakýsi výstup z frustrace posledního roku, izolace, samoty a celkové lokální nálady, která vládla v čase olympijských her v Tokiu a vnesla značný zmatek do domácí kultury. Výsledkem je svérázná elektronická deska, vypuštěna do světa skrze čínský label SVBKVLT.

Aaron Cartier – SMILE SEASON (USA, 52 minut) | Bandcamp

Nejšílenější a nejspíš i nejobsáhlejší projekt rapového workoholika, kterého zmiňuji skoro každý měsíc, jelikož vydává nonstop a nevysychá. Tentokrát se na albu podíleli i vysoce vyzdvihovaní producenti jako například Dylan Brady či umru, nezvykle se objevuje i velké množství featů. Bůh repetice vytesal další sochu. 

Simo Cell – YES.DJ (Francie, 30 minut) | Bandcamp

Utržené downtempo, hutné bassy a drive, co by zasloužil stage na Vítězném oblouku. Album, ke kterému vznikl i fanzine, je protkané experimentální pavučinou a ta chytne a drží. 

---__--___ - The Heart Pumps Cool-Aid (USA, 29 minut) | Bandcamp

Avantgardní koláž ambientu kombinující klasiku s ultra experimentem, free jazzem, šíleným vokálním processingem, jiskřivou elektronikou a tichem. Vesmírná loď poháněná fosiliemi. 

Proc Fiscal – Siren Spine Sysex (UK, 51 minut) | Bandcamp

Mlhavá a přesto velmi vlídná porce decentního hyperdubového pramene cinkavé elektroniky. Experiment v hloubi lesa nebo jen v samotném autorovi. Není to ale zkouška toho, co posluchač vydrží, převládajícím prvkem je zde spíše melancholie a jakési vzpomínání na radost. 

Andy Shauf – Wilds (Kanada, 26 minut) | Bandcamp

Nuže i něco neelektronického si u mne našlo místo, a to nikdo jiný než Andy Shauf, král něhy a civilnosti. Z čista jasna mě tahle vybrnkávací přehlídka jemného hlásku a přímočarých textů, se kterými se příjemně ztotožňuje, překvapila. Minulé album se v mojí knihovně neusadilo, ale desku mu předcházející nemůžu nic než doporučit – The Party – je všechno, co od akustické kytary ještě kdy chci a Wilds na tento výkvět nádherně navazuje.

EP's:

BoLs/sLoB – RESEARCH (CZ, 12 minut) | Bandcamp

Semestr v Berlíně se zatím projevil v šíleně našláplém EP, které doslova překypuje vynikající zvukovou stránkou. IDM, experimentální pop a hyperpop se u nás konečně probudily. Letošní rok je zlom a BoLs to věděl už dva roky zpátky.  

Machinedrum – Psyconia (USA, 26 minut) | Bandcamp

Současně podaný drum and bass, house, breakbeaty dokonce i jungle, občasně propojený s melodickými vokály, tvoří unášející groovy EP s délkou průměrného alba. 

carwash – soap water (USA, 13 minut) | Bandcamp

Alternativní rock z Kalifornie položený do dnes už klasické popové emo polohy jako skvělý soundtrack k západu slunce. Písničkářství řízlé klidně i kapkou punku. 

Clarence Clarity – VANISHING ACT I: NO NOUNS (USA, 12 minut) | Spotify

Ze tmy se ozval král. Elektro-popová spletitost největšího kalibru je zpět a neméně skvělý než kdy předtím. Takhle by zněl Michael Jackson, kdyby žil a chtěl držet krok se současným zvukem.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.