Vytisknout tuto stránku

Seznamte se: Dumbo Gets Mad

Dumbo Gets Mad Dumbo Gets Mad

Dumbo Gets Mad je čerstvé seskupení vzniknuvší v létě minulého roku na severu Itálie. Působištěm tohoto projektu, skládajícího se z jediného muzikanta, kterému občasně vypomáhá s vokály jeho přítelkyně, je momentálně americké Los Angeles.

"Mluvil jsem s mnoha lidmi tady v Itálii a má hudba je skutečně zaujala, ale jakmile nastal čas na podepsání nějaké smlouvy a investování času a peněz, nikdo už s tím nechtěl mít nic společného. Jejich návrh byl, ať pokračuji v tvoření skvělé muziky, ale já se ptám: Jak můžu pokračovat, když mi nikdo nepomůže?" odkrývá Dumbo svůj nepříliš pozitivní pohled na situaci na italské hudební scéně skrze svou domovskou stránku na sociální síti Facebook. "Pokud umění, kterému se věnujete, není děláno pro masovou kulturu, Itálie je pro vás velmi špatné místo pro život; znám mnoho dobrých Italů, kteří čelili stejnému problému jako já a doufám, že věci se jednou změní k lepšímu," komentuje svůj brzký odchod do USA.

Hudba tohoto projektu, který se při volbě názvu nechal inspirovat disneyovskou postavičkou ušatého slona Dumba, však není žádným lehkým soustem pro masy – když se schylovalo k nahrávání debutu Elephants at the Door, hlavním cílem bylo, aby album znělo pořádně psychedelicky. Z poslechu je patrné, že se to podařilo -  psychedelie se zřejmou inspirací šedesátými léty minulého století prostupuje každým momentem této prvotiny. Obdiv k minulosti je ještě více zdůrazněn ve videoklipech, které jakoby byly díky zastarale působící kameře vystřiženy právě z této doby.

Dumbo Gets Mad se tak řadí k seznamu interpretů odkazujících svou tvorbou k době, kdy psychedelický rock zažíval své nejúrodnější období. V tónech jejich hudby lze postřehnout stopy úspěšných projektů dnešní doby jako jsou MGMT či Ariel Pink's Haunted Graffiti. Mezi interprety, kteří pak Dumba přimo inspirovali, patří kupříkladu záhadný pouštní jogín Gonjasufi, dále hudebník Steven Ellison, známý pod pseudonymem Flying Lotus, a ze starší generace například nedávno zesnulá legenda Captain Beefheart. "Také sbírám alba Sonic Youth, i když je vlastně ani tolik neposlouchám," řekl Dumbo pro web Bad Panda Records, pod jehož hlavičkou vznikal jeho debut.

Ve své kariéře Dumbo nezahálí, za onu krátkou existenci má na kontě již dva singly – úspěšný Plumy Tale, který byl v červenci minulého roku prvním kouskem představeným širší veřejnosti, a dále pak Eclectic Prawn, jehož název (v překladu vybíravá kreveta) jen potvrzuje zaujetí pro vše, co se jakkoliv vymyká normálu. Po již zmíněném debutu, který byl vydán v únoru letošního roku, vyšlo ještě remixové EP nesoucí název You Make You Feel.

Kvality tohoto svébytného projektu můžete prostřednictvím stránek SoundCloud posoudit sami – k poslechu je tam umístěna kompletní nahrávka Elephants at the Door.

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.