Seznamte se: Alt-J

Alt-J Alt-J

Ačkoli se britská formace ∆ (dále už raději Alt-J) dala dohromady již před pěti lety, své debutové album s názvem An Awesome Wave přichystala teprve na letošní rok. Vytrvalé zkoušení, zdokonalování se a hledání toho správného zvuku se jim však dozajista vyplatilo. Svědčí o tom raketový vzestup, který vyvrcholil letošním vítězstvím v Mercury Prize, ceně o nejlepší britské album roku.

Musím upřímně podotknout, že když jsem poprvé tuhle formaci zaznamenal, nahlížel jsem na ni s mírnými předsudky. To mělo na svědomí především ono pojmenování, které by se s přehledem dostalo do mé osobní pětky nejděsnějších názvů vůbec – a možná by dokonce bojovalo s the xx o celkové prvenství. Nicméně zatímco the xx (kteří mají mimochodem i podobný osud - také triumfovali se svým debutem v Mercury Prize) mě nechávají se svým nemastným projevem stále chladným, a nevěštím jim do budoucna nic příznivého, u Alt-J vidím situaci jinak - jejich debut prokázal, že toho mohou ještě mnoho nabídnout a nepředpokládám, že by se měli stát jen pomíjivou módní záležitostí. Ale třeba se taky pletu.

Stylově je kapela velmi těžko zařaditelná, než je házet do nekonečných a takřka už nic neříkajících škatulí jako indie nebo alternative, raději si konkrétně pojďme představit jejich přednosti – ta největší tkví v melodiích, které nejsou nikterak prvoplánové a je na nich znát, jak si s nimi kapela za uplynulé roky vyhrála, a jak přesně pasují do instrumentální složky skladeb. Ocenit melodie Alt-J však není nijak jednoduchá záležitost – cesta k nim může být pro mnohé z posluchačů poněkud trnitá, za což může kňouravý a neobvyklý vokál frontmana Joea Newmana. Ten totiž bezesporu spadá do kolonky "milovat nebo nenávidět".

Když se frontman kapely vyjádřil k tomu, co ho nejvíce v mládí ovlivnilo, vytasil pro Interview Magazine vskutku nečekanou odpověď: „Nemohl jsem se nabažit Spice Girls. Vážně, je to nejspíš jedno z mých pěti nejoblíbenějších alb vůbec, když mi bylo kolem deseti let, poslouchal jsem jejich kazetu nepřetržitě.“ Jeho zpěv však neovlivnila žádná z pětice popových hvězd, nýbrž jeho otec:„Můj otec je zpěvák a v začátcích jsem jeho hlas často imitoval. Poté jsem se ale snažil najít nějaký svůj vlastní styl. Když jsem se dostal na univerzitu, začal jsem se více angažovat, chodit mezi lidi a dělat věci, které bych za normálních okolností nikdy nedělal – tak jsem začal zpívat před ostatními. Teď zpívám stylem, který mě jednoduše baví. Není tam žádná přetvářka,“ naráží na jeden z problémů, kterému kapela musí čelit - kvůli svému názvu, i kvůli netradičnímu zpěvu se do nich lidé často navážejí a vidí v nich jen bandu pozérů. Faktem ale je, že s tímto osočováním se v dnešní době potýká takřka každá nová kapela, která vyletí rychle nahoru.

Alt-J jsou teprve na samém začátku cesty, ale pokud se nenechají náhlým úspěchem rozhodit a vytrvají ve svém přístupu, můžeme se z jejich strany těšit na mnoho dalších zajímavých počinů. A jelikož si dle svého nabitého koncertního rozpisu živé hraní náramně užívají, můžeme je snad brzy čekat i u nás. Nejblíže je zatím můžeme vidět v únoru příštího roku, když zavítají do sousedního Německa.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.