Vytisknout tuto stránku

Stroze o rose únorových rán

Stroze o rose únorových rán Vizuál: Alex Wolfová

Absolutní preference a dosah subjektu jménem Mikuláš. Tohle a víc jsem stihl poslechnout za únor, i několikrát, a budu vám teď každý měsíc přinášet širokospektrální souhrn hudebních tipů z celého světa. Hlavní je hned na začátku pochopit, že se můžeme i nechápat. 


ALBA: 

Black Dresses – Forever in your heart (Kanada, 45 minut)

Jakýkoli rušivý element téhle kompoziční šílenosti je záměrná hra. Užívám si tu syrovost. 

VA – PTSPR002 | Liptov (1 hodina 6 minut) | Bandcamp

Tohle je pro mě upřímně těžko popsatelné, miluju to, přenáší mě to za okraje. Folklór spojený s experimentální, plastickou elektronikou, plasma a cibulák, v provedení celého houfu tvůrců a tvůrkyň. Vyšlo pod Punctum Tapes i na vinylu.

Čtěte také: Liptovské lidové písně v syntezátorovém imagináriu

Slowthai – TYRON (UK, 35 minut) | Bandcamp

Druhá deska, která podle mého nedohnala tu první, protože ani nikdy nechtěla. Rozdělením do dvou disků vytvořený kontrast mezi bengry a vlastně hrozně krásnými písněmi. Hosti jedna báseň. 

Très – Sehr (ČR Landmine Alert, 39 minut) | Bandcamp

Trio z Prahy, které to řeže. Post-avant jazzcore je možná až moc zábavný tag na jejich Bandcampu, ale deska rozhodně stojí za poslech. Pokud máte rádi tvrdé, instrumentální naléhání – neminout.

DJ Rozwell – What Happens After The Death Is Recorded (USA, 59 minut) | Bandcamp

Psychedelická horská dráha, drogově zmatené, celé účelně rozbité, velký fous – velké beaty. BIO umělce: Monitor osazený zapálenými svícemi.

Jimmy Edgar – CHEETAH BEND (USA, 43 minut) | Bandcamp

Swaggy, účinné, hutně prosáklé podklady i v popových válech. Techno, R & B a rap dohromady jako Detroit sám o sobě.

Black Country New Road – For the first time (UK, 40 minut) | Bandcamp

Konečně, výborné. Kdybyste náhodou ještě neznali tuhle londýnskou skvadru, popsal bych to jako výsostný post-punk / post-rock a trochu sexy nervozity, na stagi jich je asi osm tisíc naráz a zvukaři se musí děsit. A vyšlo na Ninja Tune TYJO.

Mogwai – As the love continues (UK, 1 hodina 1 minuta) | Bandcamp

Klídek, pohodička, melancholie, pouštění si světla a vzduchu do bytu. Na Bandcampu je k albu připnuta i nálepka soundtrack, může být.

Dominik Suchý – Every Love Is an Exercise in Depersonalisation on a Body Without Organs Yet to Be  Formed (Slovensko, 38 minut)

Jedna polovina dua Tittingur a spoluzakladatel labelu Weltschmerzen vydává sólo plné nekončících ploch, vln a sound-designových obrazení majestátnosti. 

Sturle Dagsland – Sturle Dagsland (Norsko, 29 minut) | Bandcamp

Protnutí mezi CocoRosie a metalovými výbuchy Oneohtrix Point Never s tribal příchutí. 

Oliver Torr – Fragility of context (ČR, 49 minut)

Nerad bych takový výkvět ojedinělosti v českém soundu přirovnával, každopádně TOBACCO / Sega Bodega vibe je konečně u našich dveří a já doufám, že mu otevře co nejvíc z vás. 

KOKOKO! – instrumentals (Kongo, Francie, 45 minut) | Bandcamp

Instrumentálky z jejich alba Fongola, což je na vokálech hodně stojící, takže si raději pusťte to, pokud se tak již nestalo.

Ryley Walker – Deep Fried Grandeur (USA, 36 minut) | Bandcamp

Spojení s japonskou kapelou Kikagaku Moyo vyústilo do blahodárné psychedelie. Dvě dlouhé skladby, které s lehkostí zajistí podkožní zážitek, podobný nasávání majestátní scenérie.    


EP's:

Logic1000 – You've Got the Whole Night to Go (Austrálie, 18 minut) | Bandcamp

Hezký mixér undergroundového soundu s něčím trochu populárnějším. 18 minut party.  

Ellie Dandelion – Vivid (ČR Agrose, 13 minut) | Bandcamp

Mrazivě příjemné, vlastně malý důkaz toho, že se Ostrava zřejmě začíná uklidňovat. Sledujte Ellie, sledujte Agrose – platformu, na které tato záležitost vyšla jako druhý počin a musím říct, druhý skvělý.

Gupi – Bunny Hill Original Soundtrack (USA, 7 minut) | Bandcamp

Syn Tonyho Hawka dělá muziku, co zní jako počítačové hry z mojí základky, jupí! 

God and Eve – The Creation (Slovensko Slnko Records, 13 minut) | Bandcamp

Alternativní jazzy pop, velice příjemná a dobře znějící záležitost, slovně se multiinstrumentalistka a vokalistka Eva Sajanová projeví slovensky i anglicky. Projekt je postavený právě kolem ní a Richarda Grimma, vyšlo na Slnko Records.

Luna Li – Jams EP (Kanada, 10 minut) | Bandcamp

Groovy chillovka, velice krátká stopáž jednotlivých skladeb ukazuje na to, že se jedná spíše o kreativní nástřely. Příjemné představení producentského skillu.

Octo Octa – She's calling EP (USA, 20 minut) | Bandcamp

Tohle je taková zasněná, rychlá trsačka uprostřed hezkého dne.

TrashBoySony – Full Package EP (ČR Ty nikdy, 9 minut) | Bandcamp

Rozumný hip hop v roce 2021? Přijde mi, že jedna z mála takových věcí v posledních letech, full package to podle mě hezky vystihuje. I když jsem od tohoto už poměrně separovaný, příjemně mne to na devět minut vrátilo.

Jpegmafia – EP2! (USA, 17 minut) | Bandcamp 

EP vzniklo bez použití samplů, což se pro tohoto interpreta může zdát jako vykročení z komfortní zóny a Peggy ho údajně udělal už celkem dávno. Záměrem bylo zjistit, jak rychle může vzniknout kompletní věc přímo ve studiu nabitém synťákama.

Ice_Eyes – Vicious Circles (Řecko, 25 minut) 

Mutantní elektronika, která má zářez i na českém labelu Genot Centre. Tekuté rezonance a chuť ravu na horním patře. Fregata plující úplně vším, co se post-clubových žánrů týče. 

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.