Vytisknout tuto stránku

Čarovný folklór, čistý punk. O čem zpívá sever aneb Laba Daba 2018

Lada Bada 2017 Lada Bada 2017 Michael Petrík

Čím dál na sever, tím větší pravděpodobnost setkání se s vílami a lesními skřítky, kouzly a přírodními božstvy. Pobaltí ale není jen něžný místní folklor, dream pop a experimentální elektronika, tvorba, která k nám proudí asi nejčastěji. Rozšířit obzory si můžete vyjet třeba na 10. ročník festivalu Laba Daba v lotyšském Līgatne Parish blízko k Rize a ještě blíž k moři.

Festival nabízí rozmanitý průřez lotyšskou, litevskou i estonskou scénou. Kromě obsáhlé sekce world music přináší třeba i pro nás unikátní možnost proniknout do lokální HC scény, podobně překvapivý výběr nabízí i poměrně rozsáhlá nabídka reggae. Nezastaví se však u Baltského moře – dramaturgie sahá do mnohem vzdálenějších končin, Izraele, Gruzie či na Island a nakonec i k zástupcům z Velké Británie a USA.

Nejvýraznější účinkující kapelou jsou islandští múm, zasněná elektronika, cello, něžné vokály a jejich pohádkový vizuál přináší tu pravou severskou estetiku. Vytrhnout se z ní ale můžeme nechat na koncertě Johnny & The Burnouts, lotyšské reinkarnaci Ramones. Pokud vás dlouhodobě trápí, že nikdy nezažijete CBGB, že punk není tak punk jako dřív a dnešní společnost ve vás vyvolává pocity nevolnosti, Johnny Mad s kapelou je jednoznačně „must”. Pro ty, co sdílejí lásku k punku, ale za hranicemi baží po zkušenosti spíše lokálního charakteru, je pak alternativou lotyšský bard Zaķis s odzbrojující upřímností a jednoduchostí svých akustických vystoupení a unikátním podáním hardcoru v lotyšském jazyce.

Nicméně atmosféru osmdesátek věrně navodí i undergroundoví Dzeltenie Pastnieki nebo elektroničtí Čipsis un Dullais. Nezmínit se nedá  Saucējas, ženský sbor rozhodnutý zachovat a šířit tradici lotyšského zpěvu stejně jako podobně folklorně ladění Kanisaifa nebo u nás o něco známější Elektrofolk. Další etno fúzí, tentokrát z Izraele, je tříčlenná formace Onogana – se dvěma digeridoo a bicí soupravou ovládli už klubovou scénu v Izraeli a neméně se jim daří i na březích Baltu, v Čechách okouzlili publikum před rokem v dejvické Klubovně. Nakonec by byla škoda nezkusit reggae stokrát jinak, typicky Inner Circle z Jamaiky, gruzínské Raggaeon, Ministry of Echology za Litvu nebo místní Riga Reggae. Jmen je ale významně více, každý nechť se jimi probere a objeví vlastní oblíbence.

Pojmenování festivalu Laba Daba znamená v překladu „dobrá povaha/příroda” a patřičně vystihuje filozofii festivalu, který lidi přirozeně sbližuje, sází na přátelskou, osobní atmosféru, zároveň ale nabízí kvalitní produkci z celého světa. Kromě koncertů je navíc každoročně připraven bohatý doprovodný program v podobě kina, workshopů a her – na ten si ale bude třeba ještě chvíli počkat. Kompletní přehled nabízí stránky festivalu.

LABA DABA 2018, Līgatne Parish (LT) – Ratnieki, 3.–5. 8. 2018

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.