Vytisknout tuto stránku

V šumění oceánu příchuť nicoty. Great Escape 2022

V šumění oceánu příchuť nicoty. Great Escape 2022 foto: Hello Content, Gary Jones, Great Escape

Showcase Great Escape v přímořském Brightonu patří k největším svého druhu v Evropě, přes čtyři stovky interpretů se v průběhu čtyř dnů představí na desítkách venues rozmístěných po celém městě. Postbrexitová Anglie tady na jihu ukazuje Evropanům svoji přívětivější tvář.

Brighton je z hektického Londýna vzdálený pouhou hodinu jízdy vlakem, stává se tak ideálním útočištěm pro yuppies z dvanáctimilionové megalopole, kteří sem jezdí na víkend k moři a za zábavou. Kultura hraje pro město důležitou roli: mimo Great Escape každoročně hostí také festival Fringe, zaměřený na performativní umění, a ročně se zde objeví kolem neuvěřitelných šesti set tisíc návštěvníků.

Great Escape sice není tak velký co se počtu návštěvníků týče, počtem interpretů je ale obrovský: 450 interpretů během čtyř dní. Každý dostane prostor pouze třicet minut a zůstává otázkou, kolik toho běžný návštěvník může stihnout vidět a vstřebat. Nejsem si jistý, jestli běžný návštěvník nakonec nutně neskončí s pocitem, že mu většina hudby protekla mezi prsty. Na druhou stranu showcase festival je zaměřený primárně pro hudební profesionály a hlavně umělce – těm Brighton opravdu může posloužit jako výhra v loterii. Stačí mít dostatek štěstí a vlivný agent nahrávací společnosti nebo festivalový scout může posunout kariéru o tisíce procent a vytáhnout mladého hudebníka nebo hudebnici na výsluní.

Přestože line-up festivalu je žánrově pestrý, co se národnosti týče je většina účinkujících z Velké Británie, potažmo anglicky mluvících zemí. Ostatní státy mají své zástupce v mnohem menší míře. Důkazem toho může být V4, z níž každá země dokázala do programu dosadit pouze po jednom interpretovi (za ČR na festivalu vystoupilo elektronické duo Bratři). Jde tak o festival, který je zaměřený spíše dovnitř, pro domácí publikum a promotéry a dá se předpokládat, že Brexit tento trend ještě stvrdí. Nejistota hudebníků ohledně zvýšené byrokracie spojené s cestováním do prostorů EU a obecně stížený přístup k evropskému trhu mohou být významnými překážkami, se kterými se britští umělci potýkají už nyní.  

Brighton, Foto Great Escape Brightonfoto: Great Escape

Kouzlo festivalu je do velké míry zároveň dáno geniem loci Brightonu, svou atmosférou je opravdu výjimečný. Jednotlivé venues jsou rozmístěny po celém městě, několik jich je v centru, na náměstí, ale i v hotelu, na pláži nebo na přístavním molu. Jejich zaměření odráží aktuální trendy: TikTok stage pro tiktokery začínající s hudební kariérou nebo LGBT stage.

Důležitou roli festivalu je Great Escape Spotlights, show s již zaběhnutými interprety, které mají přitáhnout širší publikum. Letos festival od bookingu světových hvězd upustil, v minulých ročnících zde ale hráli například Adele nebo Stormzy. Některá  větší vystoupení přesto proběhla, sám jsem si vystál frontu na Alfie Templemanna, devatenáctiletého multi-instrumentalistu z malé anglické vesnice, kterého si pamatuji ještě z Eurosonicu 2020, kde ve svých šestnácti letech vystupoval před zhruba dvěma desítkami lidí. Teď už byl prakticky hotovou hvězdou a v klubu měl plno.

Šikovná aplikace pomůže při vyhledávání venues nebo interpretů, jediný problém je, že je toho všeho opravdu až příliš. Není v silách jednotlivce vidět ani desetinu všech vystupujících. Je to paradoxní, ale minusem Great Escapu pro měl byl právě jeho rozsah. 

Jak píše Czeslaw Milosz, v šumění oceánu je vždy cítit příchuť nicoty.

Great Escape 2022, Velká Británie – Brighton, 11.–14. 5. 22

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.