Vytisknout tuto stránku

Fest-view: Chee Chaak Fest 2016

Chee Chaak Fest 2015 Chee Chaak Fest 2015 Libor Galia

Číslo tři má auru. V příbězích je číslem tajemným. V náboženství a mytologii svatým. Ve frazeologii rozhoduje o dobrém nebo zlém konci. V oblasti hudební se o třetích deskách říká, že jsou pro kapely zlomové. O tom, co znamená pro třetí ročník nezávislého festivalu, se rozhodne už za dva týdny. To se totiž v industriálním skanzenu Dolních Vítkovic odehraje další Chee Chaak Fest. A ostravská promotérská dvojka Chee Chaak alias Zuzana Šrámková a Petr Ondráček se rozhodla k poměrně překvapivému dramaturgickému (po)kroku.

Když jsem poprvé uviděl na sítích svítit informaci, že na Chee Chaaku letos vystoupí Clinic a No Joy, chvíli mi trvalo, než jsem si to přebral. Opravdu se do Ostravy podívá ta slavná liverpoolská psychedelická post-punková sebranka, od které Suuns dost možná značně opisovali? Opravdu se na Chee Chaaku objeví ta hojně skloňovaná shoegaze-popová čtveřice z Montrealu? Na tom festivalu, který je nesmírně komorní, neřku-li rodinný?

„Většinou je to impulsivní, tohle jsme nečekali, ale najednou nám to přišlo jako reálný, správný postup. Jestli jsme to někam posunuli, něco se změní, přijde více lidí, není jasné doteď. Uvidíme, jak vše dopadne,“ říká Zuzka k nečekanému obratu směrem k zahraničním návštěvám. Z Chee Chaaku se letos stane festival vpravdě mezinárodní. Vedle Clinic a No Joy se do Ostravy podívají také výborní psychedelici s islandskými kořeny The Third Sound, industriální Australané My Discomnoho další horké kytarové krve z Německa, Itálie, Rakouska či Polska. Vyvažovat je pak bude výkvět české garážové scény, zastoupený OTK, Nesbitts, Kidney Trauma, India, Kangaroos in Austria či našimi oblíbenci Lo/ve a Sýček.

Chee Chaak Fest je láska na první potkání. Rozdíl mezi účinkujícími a diváky se tu smazává. Všichni se proplétají, vyměňují si myšlenky, piva a paří do východu slunce; všichni znají všechny, ale zároveň není cítit touha po hermetické uzavřenosti; hudba a kolektiv je tu na prvním místě, nad tím vším ční genius loci zchátralého království masivního rezavého železa, kterým člověk může v přestávkách do nekonečna bloudit. Člověk si užije atmosféru místa i dramaturgicky dobře poskládaného line-upu. Jaký to rozdíl oproti megalomanské akci, která se tu bude konat o měsíc později…

Odvaha a koule dvojice organizátorů jsou obdivuhodné. Na hraně rizika si plní svůj diy sen a dělají hudební festival, který se konceptem poněkud vymyká (nejen) regionální akci. Veškerý zápal a radost pro věc jako by se navíc inherentně přeléval do celkové atmosféry. Chee Chaak oživil klubovou scénu v Ostravě a festival je jakýmsi vyvrcholením jejich každoroční roboty. Odměnou, ale i Pyrrhovým vítězstvím.

Přesto, že mezi lidmi se na Chee Chaak Fest snáší superlativy, s reflexí médií se nic moc nemění. „Letos vidím reálný nárůst nabídky hotelů, ozvaly se nám už minimálně čtyři,“ pronáší lakonicky Zuzka. „Co se týče médií, spolupráce, je to spíše makačka pro nás, oslovovat lidi, časopisy. Jestli se ptáš, zdali si nás někdo všiml, tak nikdo.“ Úděl nezávislých akcí, chtělo by se říct. Tam, kde by měla hrát roli snaha o kulturní obrodu, vítězí tlačenka akcí, které propagaci téměř nepotřebují. A z akcí, které mají duši (jakkoliv pateticky to zní) a potenciál ukotvit (sub)kulturní podhoubí měst, se stává záležitost vrtkavá. „Rozhodně něco budujeme, ale jestli nám to zaručí dlouhověkost? To bych neřekla. Na pořádání festivalu/koncertů mě baví i to, že se na to kdykoliv můžeme vykašlat. Není to naše povinnost, proto je tam ta radost a volnost z pořádání. Když toto zmizí, jakási láska k tomu, dáváme ruce pryč. Může se to stát kdykoliv.“

Proto je potřeba si užívat, jako by to byla možnost poslední (opět s veškerým uvědoměním si patosu vyřčeného). Chee Chaak Fest nabídne oproti minulému ročníku několik novot. První z nich je, že po loňských experimentech se jedna scéna natrvalo přesune ven. Křepčit se tak už nebude jen v bývalých hornických koupelnách, ale i před nimi. Nově přibude také zábava s battle stage, která rozhodne o tom, jestli se lepší grind hraje v jižních Čechách, nebo na severní Moravě. K tomu si přihoďte dekadentně-filmovou doprovodnou přednášku či povedenou afterparty, která při sobotní noci nabídne léčbu kytarového line-upu, v rámci níž budou pilulky podávat Dizzcock, Lišaj, Sun Drugs a ruská návštěva Alex Kelman.

Do konce května si lze pořizovat vstupenky za 750 Kč v předprodeji, poté budou k dostání na místě za 900 Kč. Kdo remcá, že je to více než loni, nechť si ještě jednou přečte článek a poctivě prokliká line-up. A pak se zamyslí nad tím, kdy se mu zase něco podobného podaří v Ostravě vidět.

Chee Chaak Fest, Ostrava – Dolní Vítkovice, 10.–11. 6. 16

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.