The Hives – Chvála podmanivé drzosti a černobílého garážového rock’n’rollu

The Hives The Hives

Cítíte se poslední dobou jako vyplivnutá žvýkačka? Už jste vyzkoušeli všechno, ale stále se vám nedaří získat zpátky ztracenou energii? Představujeme vám nový, revoluční lék, který vás znovu postaví na nohy! Tuto exkluzivní kúru vyvinula pětice mladých švédských vědců. Je určena k ušnímu podání, doba užívání závisí na závažnosti vašich obtíží. Čtete pozorně níže přiložený příbalový leták.

Čím rychleji, tím lépe

Jmenují se The Hives, je jich pět, pocházejí z nijak zvlášť významného města Fagersta uprostřed Švédska a už devatenáct let bez sebe nedají ani ránu.  Ránu bez nich nedají ani někteří jejich fanoušci.

Když v roce 1994 vydali The Hives debutové EP Sounds Like Sushi a o dva roky později další EP Oh Lord! When? How?, byl to ještě čistokrevný punk. Ten se postupem času přetavil spíš do zatraceně svižného garážového rock’n’rollu, ale punková údernost a přímočarost kapele zůstala. Na pěti řadových albech, která dosud vyšla, najdete jen minimum pomalých skladeb, a když už, tak to nikdy nejsou uhlazené, srdcervoucí písničky o ztracené lásce, ale spíš hospodské halekačky kolem třetí ranní.

The Hives jsou mistry jednoduchých a snadno zapamatovatelných riffů, kterých stačí jen kapku nalít do žil a závislost je na světě. Korunu tomu všemu dodává frontman kapely, Howlin’ Pelle Almqvist. Občas spíš ječí, než aby zpíval, přičemž tento jekot ještě stupňuje neustálým halekáním „yeaaaah“ nebo „whouuu“ (Nejčerstvější album Lex Hives dokonce obsahuje úvodní skladbu poskládanou jen ze zvolání „come on“.)

The Hives are law, you are crime

Při koncertech vyplňuje Pelle mezery mezi písněmi sarkastickými poznámkami na účet publika, provokuje ho k reakcím, kterým se nakonec zase nahlas uchechtne, hraje si s davem jako kočka s myší, ale fanoušci si v jakési extázi nechají líbit všechno. Několikrát se pochopitelně dozvíte, že The Hives jsou nejlepší kapela na světě, takže byste se podle toho měli chovat, to se rovná vyvádět jako kdyby vás na nože brali. Z Pelleho máte pocit, že je to nejegoističtější osoba na světě. Sečteno a podtrženo - celé jejich pódiové divadýlko vás možná může vytáčet, ale to je asi tak všechno, protože tahle image/póza prostě funguje a The Hives to moc dobře vědí.

Jinak by se jen těžko pětice kamarádů (a částečně i sourozenců - Howlin’ Pelle Almqvist a kytarista Nicholaus Arson jsou bratři) mohla dostat ze švédských klubů na velká světová pódia. V roce 2001 posbírali to nejlepší ze své dosavadní diskografie (ta tehdy čítala kromě zmiňovaných EP ještě jedno z roku 1998, A.K.A. I-D-I-O-T, a taky dvě plnohodnotná alba, Barely Legal (1997) a Veni Vidi Vicious (2000)), upsali se londýnskému labelu Poptones a vydali dosavadní best of desku s cílem zaujmout zahraničí. Nahrávku pojmenovali velmi sebevědomě – Your New Favourite Band. A skutečně se novou oblíbenou kapelou mnoha posluchačů stali. Do hudebního businessu se zkrátka musí s ostrými lokty. Zakřiknutost vítězí málokdy.

Třetí řadovku Tyrannosaurus Hives (2004) už nahráli ve spolupráci s britským labelem Universal, stejně tak i následující The Black and White Album (2007). Ale jak už to bývá, velké labely znamenají svázání muzikantských rukou, a tak se kapela nejnovější kousek do sbírky, Lex Hives (2012), rozhodla vydat si sama: na bookletu se skví slova Disque Hives.

Trefa do černobílého

The Hives se ani na novince příliš nezměnili. Obecně se tvrdí, že kapela bez vývoje nestojí za nic, ovšem v případě Pelleho a spol. se věrnost žánru a osvědčeným postupům vyplácí. Pánové nemusí dělat žádné hudebněstylové kotrmelce a jiné krkolomné kousky, aby posluchače zaujali. Hrají pořádně to, co umí, a jsou tak sázkou na jistotu. Tak jako vám každý potvrdí, že jednoduchou černobílou kombinací oblečení se nedá nic zkazit a je to základ všeho. Černobílou samozřejmě nezmiňuji náhodou. Bez černobílého odění by totiž The Hives nikdy nebyli The Hives. Jednou jsou to černé kalhoty, černá košile a bílá kravata, jindy jakási školní uniforma, teď černé kožené bundy. Pokaždé ale striktně pouze černá a bílá. Další poznávací znamení. V současném zahlcení novými kapelami je pak každé takové poznávací znamení výrazným plusovým bodem.

The Hives jsou přesně tím, co hledáte, když se vám nic nedaří, nechce se vám vstávat z postele a sžírá vás příliš mnoho drobných chmur najednou. Tihle Švédové vás dají do kupy. Připravte se ovšem na to, že vás nebudou utěšovat. Čekejte pořádné nakopnutí do života. Ano, drzost, arogance a žádné servítky, to je kolikrát lepší než přehnaná lítost.

TAG:

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.