B. B. King: nejzasloužilejší bluesový kytarista poválečné éry

B.B. King B.B. King

Bez nadsázky se dá dnes říct, že bluesový kytarista a zpěvák B. B. King měl pro vývoj hudby druhé poloviny 20. století zásadní vliv. Proslavil se svým hlubokým hlasem a především inovativní technikou hry na kytaru. Jeho odkaz je bezpochyby přítomen i v současné hudbě.

B. B. King pocházel z Memphiské vlny blues. Mezi známé tváře této scény se řadí například Howlin‘ Wolf. Poválečné období přineslo významnou změnu v tehdejším zvuku blues. B. B. King se po boku svých kolegů zasloužil o ustanovení elektrické kytary v novém žánru, nazýval se „electric blues.“ Spousta práce se samozřejmě odvedla i na jiných místech, hlavně v Chicagu, kde se o to ve velké míře zasadil Muddy Waters.

Hrací techniky memphiské vlny, které jsou dnes kánonem hry na kytaru, byly adoptovány dalšími bluesovými i nebluesovými hudebníky a de facto určily vývoj zvuku elektrické kytary. Odtud lze sledovat vývojovou linii k blues rocku, rock & rollu, rocku samotnému a naznačuje se i spojitost s heavy metalem.

Důležitou roli hrálo i vydavatelství Sun Records, na kterém Howlin‘ Wolf, B. B. King a další hudebníci z memphiské vlny nahrávali své desky. V polovině 50. let jeho majitel objevil Elvise Presleyho a započala éra rock & rollu. Nahrávky Memphiského blues zřejmě nechyběly na poličkách a nočních stolcích nastupujících hráčů tohoto žánru.

B. B. King byl do poslední chvíle aktivní hráč. Komerční rádia se ho nebály hrát. Hojně spolupracoval s bluesovými i jinými populárními hudebníky. Byl to dobrý přítel Erica Claptona. Současnou populární hudbu jednoznačně ovlivnil, protože vzal do ruky tak formativní nástroj, jakým byla v dané době elektrická kytara.

B. B. King zemřel dne 14. května 2015 ve věku devětaosmdesáti let.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.