K Dunaji za experimentem a digitálním uměním zve Ars Electronica 2018

Marine Theunissen - Generative Chorus Marine Theunissen - Generative Chorus Marine Theunissen

Rakouský Linec nemusí být jen o dortech a lineckém cukroví, od 6. do 10. září město ožije jednou z největších oslav vědy a umění v Evropě, začíná totiž festival Ars Electronica. Ta přináší v hudební programové sekci všechno, co je možné si představit při slovním spojení digitální hudba. Nabídka experimentů, dj setů i velmi seriózní produkce je ohromující.

Pro lepší orientaci je program rozdělen do šesti částí, pro ty, kdo chtějí jenom ochutnat a alespoň trochu poznat o čem bude řeč, je skvělou příležitostí velkolepý Opening, který je veřejnosti přístupný zdarma. Začne se nevšedními performancemi umělců z celého světa, kteří nabídnou niterný a intimní pohled na hudbu očima hluchého nebo přetvořenou v příběh vyprávěný vlastním tělem. Až se začne připozdívat, necháme se vyrušit elektromagnetickými signály performance Field, abychom se naladili na vesmírný koncert na hranici všech smyslů, elektro punkové Chicks on Speed, které vystoupí s podomácku vyrobenými nástroji inspirovanými vlastním šatníkem.

Další večery už jsou v rámci vstupenky na celý zbytek festivalu. Mimo večerní hudební program se dají najít zajímavé zvukové performance v programu výstav. Jedna z nich, Generative Body, se pokusí sjednotit 15 performerů do jednoho kolektivního těla. Odehraje se jen dvakrát, v sobotu a v neděli vždy od čtyř hodin odpoledne. Kdo ji nestihne, může zajít třeba na prohlídku Listening Room a nahlédnout do vývoje rakouské elektronické vážné hudby. Především v sobotu bude tvořit perfektní kombinaci s programem symposia a přednášek v rámci Sonic Saturday. Není radno minout ani nedělní orchestrální Big Concert Night. Audiovizuální Klangwolke zase každoročně zve návštěvníky na nevšední zážitek do parku kolem Dunaje.

Pokud by celodenní program nestačil, ve světě Ars Electronicy již legendární Night Line poskytne jednu z nocí nekončících až do východu slunce. Půjde převážně o dj sety, ale dostane se i na vizuální show a hip hop. Nabídka je široká, na dvou stageích se dočkáme toho nejzajímavějšího, co se v současnosti odehrává na evropské klubové scéně. Počínaje klidnými hravými beaty rakouského B.Visible a totálním chaosem skupiny Group A, míchající všechno přes pop po experimentální elektroniku.

Ars Electronica, Linec (AT) – různá místa, 6. – 10. 9. 18

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.