V pražských Holešovicích zakotvil Altenburg 1964

V pražských Holešovicích zakotvil Altenburg 1964

Minulý rok touto dobou lidé z Polygonu a Nitevibes otevírali ve Vršovicích prostor Ankali. Lokální techno scéna našla pevnou základnu a věhlas klubu, rostoucí každou rozduněnou akcí, již překročil i hranice ČR. Možná podobný příběh se započne v sobotu 2. června vedle Trojského mostu. Na svědomí všechno mají tentokrát mládežníci z Bike_Jesus a Pragotron Baru, klubu, jejž bohužel letos na jaře nadobro pohřbila plánovaná výstavba nové čtvrti a také „nechuť Českých Drah k jakýkoliv kultuře, která zavání volnějším pohybem lidí a jejich myšlenek v prostorách, kde není na každým rohu zábradlí a u každý díry značka ‚pozor díra‘.“  Loď Altenburg 1964, jak se píše na stránkách této iniciativy, nicméně „proměnila naše plány. Postavena v německé loděnici Boizengurg, od poloviny šedesátek uhlí, písek a štěrk na Labi a Rýnu, v roce 1989 naposledy proplula železnou oponou a v únoru 2017 náhodou zachycena cestou na šrotiště. Zachráněna a po romantické cestě z Děčína zakotvena u Trojského mostu.“

A jak jinak ji pokřtít, než pořádně špinavou hudbou. Dorazí hosté z Německa, cold-waveoví Die Selektion, a z dalekého Sydney přiletí postpunk/darkwave projekt Buzz Kull. Za domácí nastoupí Lightning Glove s jejich hutnou elektronikou a experimentálně ambientní Enchanted Lands. V DJ supportu nemůže chybět zástupce (RARE) kolektivu - sobert rhythm, za Polygon Fleika, ze SEEDu Mike.h a samozřejmě zahraje i domácí Motch. Zkrátka bude to pořádná párty až do úsvitu.

Sobotní nocí to vlastně teprve začíná. Za holešovickým nádražím bude tento měsíc pořádně rušno a žánrově pestro. Hned další víkend se tu odehraje progresivní audio-vizuální Accu 2K18 Festival. V následujících dnech a týdnech v nákladních prostorách zazní gothabilly amerických Slim Cessna's Auto Club, zarapují tu Opak Dissu, zabassují si crews Unizone a Kosmospiel. A hudební fajnšmekři si už brousí zuby na zářijový gabba šrumec Wixapolu. Prostě pro každého něco.

Altenburg má potenciál být nejen klubem, ale také místem, kde trávit čas i přes den. A které by se mohlo stát kulturním centrem právě se probouzející holešovické náplavky.

Opening Altenburg, Praha – nábřeží za holešovickým nádražím, 2. 6. 18 

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.