Zdrcující magnetismus černé díry: Synapse 2023

KMRU, Synapse Again, MeetFactory KMRU, Synapse Again, MeetFactory foto: Libor Galia

Je až příliš snadné sklouznout k dramaturgii, která omílá už slyšené a hraje na jistotu. Synapse Again, dvoudenní přehlídka pořádaná MeetFactory, naštěstí celkem důrazně ukázala, že je pořád kde brát.

Z dramaturgie zaměřená na přístupnější abstraktní zvuky vyčníval zejména Daniel Blumberg. Britský písničkář klidně může být nástupcem Scotta Walkera. Jeho set stavěl na kontrastu surových beatů se zdrcujícím magnetismem černé díry a andělského hlasu, maniakální i precizní performance se zavrtávala do uší i do mysli. Silné sety předvedli i KMRU, jehož plochy nabraly naživo nečekanou hloubku a přinesly ponor do cizorodého ekosystému, nebo Carmen Villain, jejíž idylická hudba čtvrtého světa nabrala překvapivou dynamiku a hutnost.

Úplně nový rozměr ovšem získaly koncerty, které místo na Smíchově proběhly v KD Barikádníků. Postsocialisticky lynchovská atmosféra i povedená scéna daly hudbě nové kouzlo, kterého (vedle Martyny Basty a Freddyho Rupperta) využila především Stine Janvin ve svých zpěvech, jež nezní jako zpěv. Dojem kazila vlastně jen návštěvnost – u takto prominentní akce by si komunikace a propagace zasloužila větší důraz. Synapse Again vyvrcholila ve Fuchsu2.

Na Synapsi Again naváže v říjnu a listopadu série přednášek, workshopů a koncertů Synapse Knowledge. (Jan Starý)

Synapse Again, Praha – různá místa, 13.–15. 9. 23

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.