Fest-namte se: Bažant Pohoda 2012 (II.)

Pohoda 2011, foto Petra Němečková Pohoda 2011foto: Petra Němečková

V >minulém speciálu o méně známých kapelách věnovaném letošní Pohodě jsme vám představili několik horkých tipů na koncerty vymykající se běžným žánrovým škatulkám. Na letišti poblíž slovenského Trenčína letos vystoupí velmi silná sestava: Lou Reedem, Kasabian a The Horrors počínaje a řadou dalších méně známých, ale neméně zajímavých kapel a hudebníků konče. Ve druhém díle výběru z line-upu Pohody se zaměříme na reggae a world music.

Bažant Pohoda, Trenčín (SK) - Letisko, 5. - 7. 7. 12


JuJu

Dvojice muzikantů ze dvou zcela odlišných kultur spolu vytvořila v unikátní duo. Justin Adams je Angličan, bluesový hudebník a kytarista (také producent Tinariwen), který od roku 2007 začal spolupracovat s všestranným umělcem Juldehem Camarou z africké Gambie. Výsledkem je fúze blues s tradiční africkou hudbou, spojení elektrických kytar s folkovými nástroji. JuJu vydali zatím čtyři alba a vystupovali na jednom pódiu s Robertem Plantem, v jehož kapele hrál Justin Adams na kytaru a napsal s ním album Mighty Rearranger (2005). Juldeh Camara je profesionálním hráčem na jednostrunné housle riti (známé i pod názvem nyanyeru), které pocházejí z kmene Fulani a používají se v hudbě západní Afriky.


Little Roy

Jamajský muzikant Little Roy se narodil v Kingston Town a své první album vydal v 70. letech, v období rocksteady (fáze jamajské hudby, která předcházela reggae). Nahrával i se slavným producentem Leem „Scratchem“ Perrym a skrze něj i krátce spolupracoval s legendárními The Wailers. Little Roy je autorem prvního songu, který se bezprostředně týkal rastafariánského hnutí. V loňském roce překvapil svou poslední deskou Battle For Seattle, na které předvedl vlastní verze nirvanovských skladeb. Melodika písní Kurta Cobaina a rytmika napodobující „tlukot srdce“ se k sobě výborně hodí a tak není divu, že netradiční spojení reggae s tvorbou Nirvany strhlo úspěch u kritiků a deska se umístila i v britském žebříčku. Chcete-li si připomenout písně Nirvany naživo bez nostalgie a prostého napodobování, vystoupení Little Roye na letošní Pohodě vám nesmí uniknout.


Hjálmar

Dalším důkazem světovosti a rozsáhlosti fenoménu reggae je islandská kapela Hjálmar. Pětice hudebníků z malé ostrovní země gejzírů se zformovala v roce 2004 v Keflavíku. Převzala jamajský styl a dala mu lokální nádech severskou melancholií a islandským jazykem. Hjálmar mají na kontě již šest alb, poslední Órar je z loňského roku. Pokud vás mrzí, že na Pohodě neuvidíte ani Boba Marleyho, ani Sigur Rós, tato kapela vám může tuto absenci alespoň částečně nahradit. Některé jejich písně jsou zadumané a rozjímavé, ale jiné vás jistě rozhýbou, jako například Dom Hinner Aldrig Ikapp, v níž spolupracují se švédským rapperem Timbuktu.


Owiny Sigoma Band

Multižánrovou kapelu, která je britsko-africkým projektem, tvoří pět Londýňanů a sedm muzikantů z Keni. Owiny Sigoma Band kombinuje tradiční africkou hudbu s elektronikou a všemožnými zvukovými efekty. Jejich hudba zní svěže, tanečně a originálně. Toto seskupení vzniklo na základě iniciativy Act Of Protest, která umožnila kulturní výměnu mezi Británií a hudebníky z afrických ghett. Výraznou osobností kapely je Joseph Nyamunga, mistrovský hráč na africkou lyru zvanou nyatiti. Jistou zajímavostí je, že Nyamunga patří ke keňskému etniku Luo, z něhož pochází i otec Baracka Obamy. Na poslední eponymním albu kapely z minulého roku spolupracoval i Damon Albarn (Blur, Gorilazz).


Movits!

Movits! kombinují hip hop, jazz i swing a zpívají švédsky. Jednoznačně vás roztančí, protože je charakterizuje výrazný rytmus podobný dancehallu. Jejich debutové album Äppelknyckarjazz vyšlo v roce 2008, Movits! jsou tedy poměrně novým objevem a prezentují neotřelý hudební styl, se kterým prorazili i do USA díky televiznímu pořadu. Skupinu tvoří tři bratři: zpěvák Johan Jivin' Rensfeldt, multiinstrumentalista Anders Rensfeldt a saxofonista Joakim 'One-Take' Nilsson. Loni vyšla jejich druhá deska Ut ur min skale.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.