Seznamte se: Mac DeMarco

Mac DeMarco Mac DeMarco

Začal psát songy jen tak z legrace. Jedna z jeho prvních kapel hrála R&B a jmenovala se Sound of Love. Zpíval v ní písničky, jejíchž tématem byly holky z místní střední. „Hrál jsem i v nějakých  indie kapelách, které zkoušely prorazit. Ty stály za houby,“ popisuje DeMarco své začátky. Nyní je považován za jeden z největších talentů – 24 let, za sebou dvě výborné desky. Svého humorného nadhledu se ale nezbavil ani poté, kdy dosáhl úspěchu. Když třeba cítí, že jeho set nefunguje, nebojí se postrašit obecenstvo covery Rammsteinů či AC/DC...

Mac DeMarco zkrátka působí jako bezstarostný chlapík. Nicméně nahrávání jeho poslední desky Salad Days jej uvrhlo na chvíli do depresí: „Velká očekávání od labelu, tlak ze všech stran. Představa, že lidi něco očekávají tě dohání ke zbláznění. Člověk ale musí dát všechny tyhle kraviny stranou. Do prdele s tím, že další deska musí být lepší než ta poslední, že musíte potěšit nějaké lidi,“ popisuje hudebník svůj boj se zvýšenou publicitou a s nároky, které na něj byly kladeny. Od myšlenek typu „musím nahrát lepší desku než tu poslední“ se bude muset zcela jistě oprostit při příštím nahrávání, jeho druhotina Salad Days se totiž povedla náramně. Pozitivní recenze a obrovský zájem fanoušků – vždyť jen na YouTube si desku během posledního půl roku poslechlo více než milion lidí. A až se budou vyhlašovat za pár týdnů desky roku, Salad Days bude jistě okupovat přední místa.

DeMarcův úspěch není úplně náhodný, pochází z muzikantské rodiny, babička byla operní pěvkyní, děda hrál na saxofon, teta s matkou byly také muzikantkami. Možná jste už ale lehce postřehli, že DeMarco není zrovna tím člověkem, který by právě díky tomuto faktu k hudbě od mladých let přilnul. Hudební prostředí mělo právě opačný důsledek – až do svých črtnácti k ní měl Mac odpor. „Pak jsem to zkusil a zamiloval jsem si to, protože jsem v tom byl lepší než ostatní. A holky na to letěly.

Dříve byl DeMarco znám hlavně pro svou divokost na koncertech. Ta se s postupem času začala trochu vytrácet, k čemuž se váže možná nejdivnější historka, která o DeMarcovi koluje. „Moje holka mi říkala, že se mezi lidmi nese, že Macovy koncerty už nejsou vůbec šílené, žádné opilecké výstupy,“ vzpomíná na původ oné bizarní situace. Aby tyto řeči utnul, přišel s poněkud zvláštním nápadem – na koncertu si strčil do zadku bubeníkovy paličky. V temném koutě internetu existuje dokonce i záznam, ke kterému se posléze dostala také jeho matka.

Co je s tebou špatně, Macu?“ byla tehdejší reakce jeho zmatené rodiny. Ale takový prostě DeMarco je, v jednu chvíli si strká něco do zadku, pak zase ukazuje v klipu svá varlata. Tyhle výstřelky ale nejsou tím hlavním, co by vás kolem něj mělo zajímat. Když jsem se s jeho deskou seznámil poprvé, nevěděl jsem o něm samotném absolutně nic. A deska mě pohltila – protože zkrátka obstojí sama o sobě. I bez těch bizarností.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.