Objevujte s námi: J

Jéčko Jéčko

Obstarává všechny nástroje a sám si je nahrává pomocí levného mikrofonu ke Skypeu. Přesto dokázal s tímto minimem zaujmout veřejnost, včetně naší redakce. Představujeme vám mladého lo-fi písničkáře Jakuba Jiráska alias J.

Původně se věnoval pouze tvorbě pro rock'n'rollovou kapelu The Limes, časem se však jeho představy začaly rozcházet s ostatními členy: "Tou dobou jsem skládání pro kapelu nechal na našem kytaristovi a sám jsem nedělal nic. Po delší době jsem ale zjistil, že mám spoustu nevyužitých nápadů a tak jsem si něco z toho nahrál," říká Jakub. Tak se zrodil DIY projekt s názvem J.

Vzhledem k levným a zároveň jednoduchým podmínkám nahrávání je jeho katalog písní nabitý, zatím se však rozhodl zveřejnit jen kolem deseti písniček: "Tři z toho vyšly na singlu Bears, čtyři na EP Run From The Town. Obojí jsem si vydal sám na svým "labelu", kterýmu říkám Black Pear," podotýká Jakub.

Po singlu a EP přichází přirozeně na mysl i dlouhohrající nahrávka, což potrvzuje ve svých plánech i sám J: "Do budoucna plánuji nahrát album rozsahu 8-12 písniček." Dále se chce zaměřit především na koncertování s různými hosty a hrát všude, kde to jen půjde. Na svých koncertech doposud vystupoval "po boku" svého iPodu, ze kterého si pouští doprovodné nástroje, to však do budoucna také plánuje změnit - iPod by měl nahradit praktičtější looper.

J - Bears pts I, II, III (audio)

Na závěr by nebylo od škody zmínit několik interpretů, kteří Jakuba ve své tvorbě ovlivnili - ze starší generace zmiňuje kupříkladu legendárního folkaře Boba Dylana či bývalého frontmana The Velvet Underground Lou Reeda. Z těch novějších uvádí mozek kapely Neutral Milk Hotel Jeffa Manguma či Jacka Whitea.

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.