ivy z Billow a její sólo pod rudým měsícem

ivy z ivy z

Napsat a nahrát bez průtahů jednu skladbu každý týden, to si předsevzala Lenka Zbořilová z Billow. Výsledkem je under a red moon, pt. 1 & pt. 2, které jako ivy z vydává v limitovaném nákladu na kazetě u Z Tapes. Album je debutem, na němž se prolíná slowcore s lofi-folkem i hyper-weird popem a který je záznamem posledních čtyř měsíců.

„Cílem tohoto projektu bylo naučení se nových věcí v Abletonu, co se týče nahrávání a mixování, ale také oproštění se od nedodělaných nápadů, které se mi za poslední dobu nastřádaly a začaly mě tížit,“ říká ivy z a zároveň dodává, že inspirací byl vedle projektu Postcards hudebníka Jense Lekmana také návrat ke klavíru, který si pořídila na začátku pandemie. „Začala se kupit spousta střípků a nápadů, s kterými bylo potřeba něco udělat – jejich nedokončenost mě začala vysávat a skládání mě přestávalo bavit. Zároveň jsem ale nechtěla, aby se jejich dodělávání proměnilo v úzkostlivý, rok trvající proces. Šlo mi o to co nejvíc zanechat spontaneitu a neznepřátelit si ty písničky přílišnou péči, proto jsem jim nakonec vždy věnovala maximálně týdenní pozornost a posílala je čerstvé ven.“

Finalizovat každou skladbu trvalo zpravidla týden, v jednom případě byl dopoledne napsán text, složena a nahrána hudba, po obědě zpěvy, večer finální dodělání a rychlomix. Z under a red moon, pt. 1 & pt. 2 prýští intimita, uvolněnost a neformálnost, která panovala během prvních demo nahrávek, většina písní tak vznikla na první dobrou. Místy s kytarami vypomáhal Jakub Zbořil, mastering několika písniček obstaral Vincent Stránský.

„Vydáním tohoto alba jsem uzavřela určitou kapitolu – díky tomu jsem se mohla posunout dál a došla k takové malé katarzi,” dodává ivy z. Další desku plánuje připravit v tradičnější podobě a ráda by také pokračovala v experimentálnějším zvuku.

vychází za podpory
EEA and Norway grants
Ministerstvo kultury ČR
Nadace Český hudební fond
NADACE ŽIVOT UMĚLCE

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.