Fest-view: Šrámkova Sobotka 2016

Makak,. PAF 2014 Makak,. PAF 2014 Libor Galia

V městečku Sobotka, skrytém asi hodinu cesty severovýchodně od Prahy, bude s počátkem léta zahájen 60. ročník Šrámkovy Sobotky – drobného festivalu českého jazyka, literatury, řeči a všeho s českým jazykem a slovem spojeným. Každý ročník láká jiným tématem, letos je jím lyrika dnes.

Šedesátiletou tradici má za sebou málokterý český festival. Jak vtipně konstatuje bývalý sobotecký referent pro kulturu a dlouholetá hlava festivalového programu Jakub Novosad, Šrámkova Sobotka je tu pro ty, kterým je filmový festival v Karlových Varech daleko. Jak ale přiznává, nijak je tato konkurence netrápí. KVIFF v Karlových Varech je oproti Šrámkově Sobotce přece stále jen mladíčkem.

Odpovědí na otázku, proč se vydat na Šrámkovu Sobotku, není málo. Program zůstal bez bílých míst, zdaleka ne však zalepených autorskými čteními, kam by mohly volné asociace na popis festivalu zavést. Do Sobotky se pravidelně sjíždí několik stovek lidí za opěvovanými dílnami, barcampem, literárně-hudebním doprovodným programem a především lidskou blízkostí, kterou v této intenzitě předčí pravděpodobně málokterá týdenní akce u nás i za hranicemi. Podívejme se, na co se tento rok těšit nejvíc.

 „Jsme v podstatě třígenerační festival pro lidi, které zajímá současná česká literatura,“ otevírá Jakub diskuzi o zaměření festivalu. „V mnoha případech by toto byl jen klišoidní kec, ale u nás to tak opravdu je,“ upřesňuje dramaturg hudebních odpolední a večerů festivalu Tomáš Tkáč, který se i přes svou letitou zkušenost coby redaktor festivalového Splavu objevil mezi dramaturgy poprvé. A je to právě jeho dílem, že téma festivalu snad poprvé v historii tak dobře sedí nejen v nabídce vzdělávací, ale také s projekty pozvaných hudebníků, kteří by dosud Sobotku na mapu hudebních festivalů zřejmě neumístili.

S třešněmi na dortu si letošní Šrámkova Sobotka bude pohazovat hned několikrát. Současná lyrika proroste zahradou Šrámkova domu už první den koncerty Planet a Kyšperského Květů. „Příjezd Květů, jedné z jazykově nejpropracovanějších česky zpívajících kapel, je zadostiučiněním předchozím ročníkům literární Sobotky. A skutečnost, že se potkají s mými oblíbenými Planetami v jeden den, mi dělá obrovskou radost“, vyslovil se Tomáš. Nadšení nebrzdí ani u dalších interpretů. V nadcházejících festivalových dnech se totiž můžete těšit na další jazykově vyspělé projekty slovenské písničkářky Katarzie nebo projektu Dominika Zezuly Děti mezi reprákama. Hudební experiment pak na festivalu zastoupí brněnská multiinstrumentalistka Kateřina Koutná alias Makak. Ten vizuálně doprovodí umělkyně Anna Balážová. Pojďme dál.

Není to zdaleka pravidlem – ti, kteří však do Sobotky přijíždí na celý festival, tak činí kvůli dílnám. Jejich záběr je široký, od jazykových, dramatických, kritických, řečových, dětských až pochopitelně k dílnám hudebním. Dlouhý seznam lze započít dílnami literární a dramatické kritiky, tvůrčího psaní prózy, anglického a německého překladu a výchovy bilingvních dětí. Od počátku konání dílen vede svou hudební dílnu lektor Jiří Šlupka Svěrák. S ním si i letos odkryjí účastníci svá múzická já. Největší hrdost však cítí organizátoři z třídenní zvukové laboratoře, o jejíž vedení požádal sám Jakub König, známý pod svým uměleckým pseudonymem Kittchen. Třetici hudebních dílen pak završí pětidenní ponor do překladu písní s Mikulášem Bryanem.

Ještě předtím, než se však do Sobotky sjedou návštěvníci vzdělávat do dílen, hostí Sobotka jinou výjimečnou akci na poli vzdělávání. A to nedělní barcamp zaměřený na inkluzi a exkluzi ve školách. Takto angažovaných akcí tohoto druhu není v České republice málo. Lze však svobodně říci, že tento barcamp je co do šíře spektra účastníků setkávací akcí, která u nás nemá bratra. „Na barcampu se vzájemně poznají jak odborníci, tak ti, kteří se s inkluzí perou každý den daleko za hranicí svého osobního života. Přijedou jak lidé z organizací se zkušenostmi s inkluzí z Finska, tak zástupce rodičů, školní psycholožka nebo ředitel základní školy, kde se inkluze například nepovedla,“ vyjmenovává hosty organizátor barcampu Josef Šlerka. „K integraci do škol samozřejmě nedochází pouze v návaznosti na zdravotní postižení, naopak je to velmi často předmětem diskuze u dětí se sociálními, náboženskými nebo jazykovými bariérami,“ uzavírá Josef.

Šrámkova Sobotka, Sobotka, 2.–9. 7. 16

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.