Glassova hudba na texty Bowieho, století Jana Nováka a hudba z Arménie. Moravský podzim 2021

Jan Novák Jan Novák

Mezinárodní hudební festival Moravský podzim proběhne ve dnech 1.–17. října a bude letos z větší části věnován Janu Novákovi. První slavnostní večer zahájí skladatelovy Filharmonické tance, které Novák zkomponoval v roce 1956 právě pro brněnskou filharmonii. „Orchestru tímto poděkoval za odvahu, když ho coby autora s výrazně protikomunistickými názory uvedl jako představitele nové české tvorby na festivalu Varšavská jeseň,“ uvádí za pořadatele Filharmonie Brno. Program bude pokračovat neméně výrazným dílem současného skladatele Philipa Glasse, jehož nejnovější Symfonie č.12 „Lodger“ vznikla na texty Davida Bowieho. Při uvedení díla v Brně se představí trojnásobná držitelka Grammy Angélique Kidjo, která symfonii propůjčí svůj hlas.

Glassova hudba zazní i při spojení Cello Octet Amsterdam s klavíristkou Maki Namekawou. V české premiéře bude uvedena skladatelova hudba k filmu Hodiny a Dracula, na minimalistickou dramaturgickou linie poté naváže premiéra skladby Víta Zouhara Zvlněná hladina.

Festival dále láká na skupinu Huun-Huur-Tu, reprezentanty hudby z Tuvy, pod uměleckým vedením ruské houslistky Taťjany Grinděnko. Svůj zpěv doprovázejí hudebníci hrou na tradiční nástroje, takže při vystoupení převádějí zvuky přírody do hudebních obrazů.

„Božský rošťák. Člověk, který potřeboval žít svobodně jako jarní pták, volně létat a svobodně tvořit i za cenu, že bude ptákem osamělým a stěhovavým.“ Tolik se tradovalo o povaze skladatele Jana Nováka, který by letos oslavil sto let. Od středy 6. října naváže hlavní linie festivalu představením jeho děl. Zazní výběr skladeb pro zpěv, sólisty a orchestr, o den později (7. 10.) klavírní recitál mladého brněnského klavíristy Jakuba Sládka. A v pátek 8. 10. návštěvníci uslyší pět světových premiér skladeb na Novákovu latinskou poezii.

Huun-Huur-Tu Huun-Huur-Tu
Víkendový maraton Joannis Novak 100 pak slibuje nepřetržitý program zaplněný Novákovou hudbou od sobotního do nedělního dopoledne. Připraveny budou koncerty na netradičních místech, přednášky, besedy, workshop pro děti. Při sobotním koncertu v Besedním domě vystoupí také Novákova dcera, klavíristka Dora Nováková-Wilmington a jeho bratranec, operní pěvec Richard Novák. Tematický Novákův blok uzavře 15. října světová premiéra inscenace Kočár do Vídně, která vzniká ve spolupráci s Mahenovou činohrou Národního divadla Brno. Ke Kachyňově filmu totiž zkomponoval hudbu právě Jan Novák a orchestr ji bude hrát živě přímo na jevišti.

„Nahghash Ensemble ve svých Songs of Exile zhudebňuje posvátné texty středověkého arménského mystického básníka a kněze Mkrtiče Naghaše a představuje hlubokou meditaci na téma vztahu člověka a Boha z perspektivy mnicha, který byl nucen žít mnohá léta v exilu,“ říká k dalšímu programu dramaturg Vítězslav Mikeš. Pozváním tohoto folklorního souboru vyjadřuje festival podporu válkou zmítané Arménii a připojuje se zároveň k oslavám třiceti let její samostatnosti.

Moravský podzim uzavře Arménská filharmonie pod taktovkou Eduarda Topčjana. Večer nabídne nejen průřez arménskou orchestrální hudbou 20. století, ale i tři odlišné skladatelské přístupy k arménským tradicím: „Tigran Mansurjan se opírá o duchovní niternost, Avet Terterjan si na základě studia tradiční hudby vytvořil vlastní zvukový orchestrální svět, a nakonec Aram Chačaturjan dokázal osobitě využít arménských názvuků v symfonických dílech podléhajících dobově „diktované“ sovětské estetice,“ doplňuje Mikeš.

Sedmnáctidenní přehlídka nezapomíná ani na tzv. starou hudbu, posluchači se mohou těšit například na Umění variace Antonína Rejchy, na renesanční vícesborové nešpory na francouzský soubor Le Poeme Harmonique.

Podrobný program je k nalezení na webových stránkách festivalu nebo v jednotlivých facebookových událostech.

Moravský podzim, Brno – Besední dům a různá místa, 1.–17. 10. 21

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.