Fest-view: Hradecký slunovrat 2017

Fest-view: Hradecký slunovrat 2017 Hradecký slunovrat

Hradecký Slunovrat původně vznikl jako oslava kulatých narozenin dramaturga a organizátora festivalu Vaška Müllera v roce 2014. Když máte spoustu známých muzikantů a za kamaráda kastelána jednoho z nejpohádkovějších zámků u nás v Hradci nad Moravicí k tomu, tak to vlastně ani jinak skončit nemůže.

Tehdy se festival otevíral vernisáží Jaromíra 99 a již tenkrát byly i diskuze, bubenický workshop a aktivity pro děti. Celý rozpočet festivalu byl pár korun, dramaturgie se dala shrnout heslem „kdo je z kámošů ochoten zadara zahrát” a ve sklepení Bílého zámku už tenkrát byla čistě elektronická scéna. Jmenovala se Silesia clubbing cave a hrál tam třeba DJ Kaisersoze, Najgecc nebo Peter Wünsch. Již od druhého ročníku se Slunovrat cíleně zaměřuje na interprety, kteří mají čerstvě vydaná alba. Proto zde třeba v roce 2015 hráli Kieslowski nebo Lenka Dusilová, s níž se pojí nezapomenutelná příhoda. Sama se i později nechala slyšet, jak to bylo výjimečné a uhrančivé, ostatně prosila diváky, ať už netleskají, že bude brečet, že si to ani nezaslouží. Nezapomenutelně silná atmosféra, když ji ze stage zahnala bouřka přímo mezi lidi do velkého stanu. Všechny mrazilo a od té doby se to táhne – vždy je na Slunovratu nějaký takto nezvyklý koncert, na který se nezapomíná. Z loňska třeba ten Kittchenův, když ho lidi vzali na ramena.

Letošní ročník má program patrně nejnabitější. Priessnitz chtěli organizátoři už loni, vyšlo to letos, když se skupina z Jeseníků loučí. O zahraničním headlinerovi, polské kapele Volosi, která hraje world music kombinovaný s jazzem, mi Vašek s nadšením říká: „Volosi, to je velká radost, ty si vysnil jeden z našich organizátorů a celé to dotáhl do konce. To bude pecka, uvidíš, z jejich koncertů jsou všichni naprosto paf!" Ženskou sekci zastupuje Mucha a její femi-punk či slovenská Katarzia. Bez elektroniky by to nešlo, zahrají takto Killiekrankie nebo Bonus s Mary C. Nelze opomenout ani melancholické a spoře vystupující Bratry Orffy a novou superkapelu složenou ze známých jmen tuzemské scény, kterou inicioval písničkář, scenárista a komiksový tvůrce Jakub König alias Kittchen. Jeho záměr je jasný: přístupné a nekomplikované skladby. V premiéře se Zvíře jménem podzim předvede právě na letním Slunovratu.

Ne jeden, ale hned tři v jednom

Hradecký slunovrat není festivalem jednoho data, v průběhu roku ho doprovází malí velcí sourozenci. Jízdní řád je jasný: prvního května se odehrál předkoncert (letos to padlo na Hradišťan) a první listopadový víkend dojde na Hradecký slunovrat Winter Edition. Letošní premiérový „předslunovrat”, který proběhl nedávno v Opavě, vznikl spontánně. „Magdaléna Hájková dělá akce Vojna in The Kittchen a v Mariánských Lázních si u toho pouštěli dokument o Kittchenovi Až budu proměněný. A prý je to taková síla, že to musíme vidět i my ostatní z týmu. No, a proč jenom my, že? A proč si k tomu rovnou nepozvat Kittchena, když víme, jak je jeho akustický koncert pěkný?”

Zimní Hradecký slunovrat je ovšem plnohodnotný festival. Vždy v pátek navíc začíná vinnou degustací, spojenou s nějakým drobným koncertem, a sobotní program probíhá v krásném sále Velká dvorana. A víš, ptá se mě Vašek, jak to vzniklo? „Oslovil mě po vůbec prvním slunovratu Michal Němec z Jablkoně, zda bych nechtěl produkovat desku nově vzniklého Půljablkoně. Vznikla z toho jedna z nejkrásnějších spoluprací, na nichž jsem se kdy měl tu čest podílet,” odpovídá mi vzápětí a jedním dechem dodává, že když se uvažovalo, kde desku pokřtít, Michal Němec řekl ‚tak ten Hradec je tak nádherný, že by byl hřích to dělat v Praze’, „a my k tomu křtu přizvali ještě třeba Ponk nebo Ladě a dnes je to již tradice: jak Winter Edition Hradeckého Slunovratu, tak křest na něm.”

Kdo by to byl řekl před třemi lety, jak rychle ten festival půjde nahoru? „Kde by nás napadly všechny ty věci a spojení, co se udály? Do budoucna to vidíme asi na více zahraničních kapel. Mám i svá nehudební přání, například pozvat na Hradecký slunovrat současnou polskou spisovatelku Olgu Tokarczukovou.”  Teď, pár dnů před začátkem letního festivalu, se už přitom intenzivně chystá zimní verze. Nápadů má Vašek Müller a další požehnaně. „Vypadá to, že bude plná nečekaných muzikantských propojení. To máme moc rádi.” A já nemůžu než přizvukovat.

Hradecký slunovrat 2017, Hradec nad Moravicí – zámek, 30. 6.–1.7. 17
Hradecký slunovrat 2017 – Winter Edition, Hradec nad Moravicí – zámek, ?. 11. 17 

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.